3/4/08

Medvedev’s campagne

Kommersant analyseert Medvedev’s campagnetocht door verschillende regio’s. Medvedev bezocht (in de functie van vicepresident) 18 regio’s. Jelstin bezocht in 1996 twintig regio’s. Poetin in 2000 elf en in 2004 zes. Zeven regio’s werden in drie van de vier presidentiële campagnes door de winnende kandidaat bezocht. Het artikel concludeert dat dit de de electoraal meest significante regio’s zijn:

Basjkirië en Tatarstan zijn de twee grootste nationale republieken. Beiden worden geleid door een sinds begin jaren ’90 zittende president met een relatief grote autonome autoriteit. Krasnodarsk is de graanschuur van Rusland en sinds kort ook de locatie van de Winterspelen in 2014. Bezoeken aan Krasnojarsk en Xabarovsk tonen aan dat de presidentskandidaat aandacht heeft voor Siberië en het Verre Oosten. Volgograd is de helden stad, het symbool van de overwinning in WOII en zo ook de patriottische inborst van de presidentskandidaat. Wie bezocht het voormalige Stalingrad niet? Juist, Poetin in 2004. De status van St. Petersburg wordt in het artikel niet nader toegelicht.

Het valt de journalist op dat de veelbezochte steden minder aandacht besteden aan de bezoeken. In St. Petersburg worden de straten al niet meer gerepareerd en krijgen de façades niet meer nog snel een nieuw kleurtje. In Xabarovsk werden er twee extra sneeuwruimers ingezet en vormden de leerlingen van de politieacademie een cordon langs de route. Dat was het dan.

Het stadsbestuur van Voronezj reageerde zenuwachtiger over de komst van Medvedev. De presidentskandidaat zou de nacht bij zijn tante doorbrengen. Het gebouw van haar appartement werd dagenlang bewaakt. De polikliniek en een sportclub in het gebouw konden die dagen niet open.

No comments: