3/4/08

Internationaal: Oekraïne, gas en pijpleidingen

Gazprom heeft nog twee weken voor het bedrijf de rente moet aflossen over de lopende internationale leningen van het bedrijf. Kommersant bericht dat de Oekraïne volgens eigen zeggen op 27 februari 475 miljoen dollar heeft overgemaakt en daarmee de opgelopen schuld inzake het in 2007 geleverde gas heeft betaald. Gazprom zegt echter maar 280 miljoen dollar te hebben ontvangen, aldus een tweede bericht van Kommersant. De schuld van het Oekraïense Naftogaz ten opzichte van de inmiddels opgeheven tussenpersoon OekrGazEnergo bedroeg half februari 1,5 miljoen dollar. OekrGazEnergo was echter deels van Naftogaz, Gazprom een twee Oekraïense ondernemers. Deze complexe structuur en de onduidelijkheid, wie er verantwoordelijk is voor het in 2008 geleverde gas, maakt het voor beide partijen gemakkelijk via de media een eigen beeld te geven over de hoogte van de al dan niet afgeloste schuld.

Bovendien speelt er de rivaliteit tussen Timosjenko en Joestsjenko. De laatste ging al akkoord met Moskou en stuurde de afgelopen week herhaaldelijk telegrammen naar Timosjenko met de opdracht de schuld te voldoen. Timosjenko rekt. Zij wil niet een nieuwe tussenpersoon, waarin Gazprom een 50% aandeel heeft. De premier wil dat Naftogaz het alleenrecht krijgt als leverancier van het gas in de Oekraïne. Dit zou Gazprom zo’n 150 tot 200 miljoen dollar winst per jaar schelen. Het Russische gasbedrijf draaide de kraan op dinsdag 3 maart met een kwart dicht.

De Oekraïne heeft een ander machtsinstrument in handen, schrijft Kommersant. Nu Rusland rond is met de andere partners in de South Stream - de te bouwen gasleiding over de bodem van de Zwarte Zee, via Bulgarije, Roemenie, Hongarije en Oostenrijk naar midden Europa en via Bulgarije en Griekenland naar Italië - kan de Oekraïne de bouw aanzienlijk vertragen door uitgebreid ecologisch onderzoek te doen naar de beste route over de Zwarte Zeebodem. De gasleiding zal immers in de economische zone van de Oekraïne gelegd worden.

Over de rivaliteit met het ‘Europese’ Nabucco project dat Centraal Aziatisch gas naar het hart van Europa wil brengen, zei Poetin in Boedapest zelfverzekerd; “Onze partners kunnen gewoon de calculator pakken en berekenen wat het meest voordelig is.”

No comments: