Divers: Georgië, telefonische meldpunten, literatuur en Renault
De volgende berichten hadden deze week meer aandacht verdient:
Kommersant publiceert een artikel over de zaak die Georgië heeft aangespannen bij het Europees Hof voor de Mensenrechten inzake de vermeende 7000 deportaties van Georgiërs uit Rusland tijdens de in september 2006 oplopende spanningen tussen beide landen. Rusland heeft zijn verweer opgesteld. Het belangrijkste argument is dat er op één uitzondering na geen van de gedeporteerden een klacht heeft ingediend bij een Russisch Hof. Dit terwijl de statuten van het Europees Hof stellen dat eerst de nationale middelen van rechtshulp moeten zijn belopen.
Een journalist van Kommersant Vlast deed een proefondervindelijk onderzoek naar de telefonische meldpunten van de stad Moskou: auto’s die op plantsoenen parkeren, rattenoverlast, niet werkende liften en andere alledaagse problemen. Het oplossingpercentage valt niet tegen. Rossiiskaja Gazeta ging in de rij staan voor het aanvragen van een paspoort waarmee naar het buitenland gereisd kan worden. “Sovjet tijden herleven,” qua lengte van de rijen dan. Het afgelopen jaar steeg het aantal reizen naar het buitenland met 20%.
Ekspert stelde zeven schrijvers de vraag wat de rol is van de literatuur in deze periode van soevereine democratie.
Rossiiskaja Gazeta bericht dat Renault een minderheidbelang in de Avtovaz fabriek koopt. Renault kreeg de voorkeur boven General Motors, omdat het Franse bedrijf een betaalbare Russische auto voor de Russische markt wil produceren. ‘Poetin’s middenstand’ zal in Lada’s rijden.
No comments:
Post a Comment