11/27/07

Arrestatie plaatsvervangend minister van financiën

http://www.expert.ru/articles/2007/11/19/stopchak/
http://www.rg.ru/2007/11/22/minfin.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=828910

De kranten staan vol van de arrestatie van Sergei Stortsjak, de plaatsvervangend minister van financiën belast met onderhandelingen over de afwikkeling van staatsschulden. Minster van financiën en vicepremier Koedrin steunt zijn ondergeschikte. Kommersant komt met de meest duidelijke uitleg.

Volgens het ministerie heeft het bedrijf Sodeksim in 1996 een deel van de staatsschuld van Libië aan Rusland overgenomen voor een bedrag van 26 miljoen dollar. In 2006 heeft Rusland deze schuld van Libië echter kwijtgescholden. Sodeksim richtte zich vervolgens tot de regering met het verzoek tot compensatie, een bedrag inclusief rente van 43 miljoen dollar. Stortsjak zou bereid zijn dit bedrag uit te betalen via de bank MrIB. Volgens de Onderzoekscommissie hoeft de overheid echter niets te betalen aan Sodeksim en proberen de betrokkenen zo een aanzienlijke som uit het staatsbudget te verduisteren. Naast Stortsjak zijn ook de directeuren van de Sodeksim en de genoemde bank gearresteerd. Volgens de Russische wet zijn is bij grote bedragen ook de voorbereiding van de verduistering strafbaar.

Er wordt uiteraard flink gespeculeerd. Dit zou bijvoorbeeld ook een indirecte aanval kunnen zijn op vicepremier Koedrin.

No comments: