11/27/07

Verkiezingscampagne

http://www.rg.ru/2007/11/21/partii-opros.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=826873
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=828589

De laatste twee peilingen van het FOM, 24/25 november (17/18 november): Verenigd Rusland 60,1% (56,9%), KPRF 8,1% (7,4%) LDPR 8,8% (7,0%), Rechtvaardig Rusland 5,5% (5,1%), Agrarische partij 2,5% (2.0%), SPS 0,7% (1,2%), Jabloko 0,9% (1,4%), Patriotten 0,5% (0,6%)

Eventuele resonans van de protestacties van de 'democraten' dit weekend volgt volgende week. Ik verwacht overigens weinig reuring. Het kunststukje is inmiddels erg voorspelbaar geworden. Provocaties lijken overigens van beide kanten te komen. Zo werden volgens een nieuwsflits van Gazeta.ru vertegenwoordigers van Jabloko opgepakt nog voordat zij zich bij een manifestatie konden voegen. Dit nadat een wat vreemde groep met zwarte vlaggen een opstootje rondom hen had veroorzaakt. Deze groep was mogelijk 'besteld' door de politie.

De deelname van de SPS aan de verkiezingen stond op de tocht. De Centrale Kiescommissie vergaderde over een klacht van de 'Democratische Partij Rusland' tegen de SPS aangaande een TV spotje dat driemaal op 'het eerste kanaal' is uitgezonden en waarin partijleider Nikita Belykh zegt: "Men zegt dat deze verkiezingen een referendum zijn over het vertrouwen in Poetin, in werkelijkheid is het een referendum over de terugkeer naar de Sovjet Unie. " De kiescommissie besloot niet tot uitsluiting over te gaan.

Vanuit de SPS komen berichten dat Tsjoebais de partij zal verlaten. Boris Nemtsov: "Tsjoebais had de keus tussen de SPS en Poetin en hij heeft voor Poetin gekozen omdat hij voor hen werkt (als hoofd van de elektriciteitsgigant RAO UES)" Poetin had zich eerder kritisch geuit over mogelijke financiering vanuit de partij met geld van overheidsbedrijf RAO UES. Bronnen van Kommersant melden dat Tsjoebais inmiddels zijn sponsoring aan de partij heeft stopgezet en dat de campagne daarom in grote moeilijkheden is geraakt. Nemtsov, bijvoorbeeld, reist op eigen kosten door de provincies en de helft van de druk van de campagnekrant 'probleem nummer 1'werd niet uit het campagnefonds betaald. De hele oplage van deze folder is door het ministerie van binnenlandse zaken in beslag genomen. De procureur zegt dat er onduidelijkheid was over de opdrachtgever. Kommersant voegt eraan toe dat de partij al deze berichten ontkent.

Boris Nemtsov heeft zich inmiddels opgeworpen als de presidentskandidaat voor SPS. Het rijtje 'democratische' pretendenten groeit: Nemtsov, Yavlinskii, Kasparov, Ryzjkov. Ermee rekening houdend dat ze elk minstens 2 miljoen handtekeningen moeten verzamelen om überhaupt op het stembiljet te geraken is het allemaal wel wat declaratief van karakter.

No comments: