11/27/07

Gasprijzen GOS landen in stijgende spiraal

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=828889
http://www.rg.ru/2007/11/24/gaz.html

Gazprom koopt gas in bij Turkmenistan en verkoopt dat vervolgens door aan de Oekraïne. Dit relatief goedkope gas is de hoeksteen van het leveringsverdrag tussen Gazprom in de Oekraïne. Gazprom wil echter geleidelijk de voormalige Sovjetrepublieken naar marktprijzen toe leiden.

Rossiiskaja Gazeta baseert zich op een uitspraak van een Gazprom woordvoerder die zegt dat de Oekraïne al akkoord is met een prijs van $160 per 1000m3 voor het jaar 2008. Deze prijsverhoging zou alleen kunnen plaatsvinden wanneer Turkmenistan haar prijs verhoogt van $100 tot $130. $30 zijn kosten voor het door Gazprom verzorgde transport. Rossiiskaja Gazeta insinueert dat een Russische delegatie de Turkmeense president heeft moeten verzoeken de prijs te verhogen.

Kommersant maakt het ingewikkelder door te stellen dat Gazprom alvorens nieuws te krijgen over de prijsverhoging van het Turkmeense gas, de Oekraïne al een prijs van $147,5 had voorgerekend. Met de extra $30 verhoging vanuit Turkmenistan zou Gazprom ook kunnen aansturen op een prijs van $180, denkt Kommersant. Afgelopen woensdag zijn de onderhandelingen tussen Russische en Oekraïense partijen voorlopig opgeschort.

Premier Zoebkov en de vertegenwoordigers van Gazprom waren in Turkmenistan voor de ondertekening van de documenten die de start van de bouw van de Prikaspische gasleiding mogelijk moeten maken. Het principeakkoord was al mei jongsleden getekend. Er is echter nog geen overeenkomst bereikt over de gasprijzen voor 2008 en 2009-2011. De Russische delegatie leek teleurgesteld, merkt de journalist van Rossiiskaja Gazeta op. Wellicht ging de president van Turkmenistan alleen akkoord met een prijsverhoging van zijn gas voor de Oekraïne wanneer ook Rusland zelf in de komende jaren meer gaat betalen. De Turkmeense president, tevreden met het feit dat de Russen hem nodig hebben, houdt de boel nat en zegt dat er nog voor de tweede helft van 2008 met de bouw begonnen kan worden. De derde speler, Kazachstan, gaat waarschijnlijk nu ook zijn prijzen verhogen, verwacht Rossiiskaja Gazeta.

In de eerste fase zal de nieuwe pijpleiding waarschijnlijk 10 miljard m3 gas per jaar vervoeren. Over vijf tot zes jaar kan deze hoeveelheid opgevoerd worden tot 30 miljard m3. Dan vervoert deze leiding ongeveer een derde van de gasleveranties vanuit Centraal Azië naar Rusland.

Een andere tegenslag voor Gazprom is de toekenning vanuit de regering van VS van fondsen voor onderzoek naar de technisch en economische haalbaarheid van een gasleiding over of onder de Kaspische Zee, de Transkaspische gasleiding. Dit geeft de Turkmeense president nog een troefkaart in de handen.

No comments: