11/21/07

Verkiezingscampagne

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=825006
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=824955
http://www.expert.ru/articles/2007/11/14/agitacia/
http://www.rg.ru/2007/11/15/buksman.html

De laatste peiling van FOM: Verenigd Rusland 53%, KPRF 9%, LDPR 7%, Rechtvaardig Rusland 5%, Jabloko 2%, SPS 1%. Het Levada Centrum heeft waarschijnlijk al een soort verdeelsleutel toepast waarbij de niet-stemmers over de partijen verdeeld worden: VR 67%, KPRF 14%, LDPR 6%, RR 4%, Jabloko en SPS < 2%.

Oppositiepartijen kondigen aan over te gaan op protestacties. De KPRF is verbolgen over een tv uitzending waarin uitsluitend voormalige leden van hun partij aan het woord kwamen. "Wanneer de leugens niet eindigen belooft de KPRF 'de macht' niet langer rustige verkiezingen en correct gedrag." Men kan "communistische agressiviteit" verwachten tijdens debatten straatacties.

Jabloko zegt dat de bedrijven die hun campagne financieren bezoek krijgen van de belastingdienst. Daarom zouden veel vaste sponsors de partij niet langer financieel willen ondersteunen. Ook mocht één van hun kandidaten niet deelnemen aan een debat op een Moskouse zender en worden materialen niet altijd geplaatst door de kranten die daarvoor gratis ruimte beschikbaar zouden moeten stellen. Sergei Mitrokhin zegt dat het nu tijd is om over te gaan tot protestacties.

SPS heeft besloten toch mee te gaan doen met de demonstraties 'van hen die niet akkoord gaan'. De demonstraties gaan aan het format van 'een ander Rusland' voorbij, rechtvaardigt Nikita Belykh zijn beslissing. SPS raakte deze week twee regionale leiders kwijt. Zij zouden onder druk zijn gezet om hun kandidaatschap op te geven. Volgens de heren zelf zijn zij het oneens met de radicaliserende koers van SPS. Eén van hen noemt de campagne van SPS 'een kermistent'.

Een socioloog van het Levada centrum zegt dat de kiezer deze plotse radicalisering niet zal geloven. Zijn collega van Vtsjioem zegt dat de mensen de straat niet op zullen gaan omdat weinigen nog in de 'illusie' geloven dat een revolutie het karakter van de staat kan veranderen. "Iedereen weet dat het in de praktijk alleen maar slechter zal worden."

Ekspert bericht over de beperkingen en tegenwerking waarmee de partijen in hun campagnes te maken hebben. Het artikel verschilt inhoudelijk niet veel van het artikel van Kommersant dat ik vorige week behandelde: in beslag name drukwerk en het opkopen, overplakken en vernielen van elkaars reclameruimte. Volgens Levitsjev van Rechtvaardig Rusland is het laatste een zaak waar alle partijen aan meedoen. "Het is bij deze verkiezingen iedereen tegen iedereen."

Rossiiskaja Gazeta interviewt de eerste plaatsvervangend generaal procureur Aleksandr Boeksman. Er zijn tot nu toe twee zaken aangespannen wegens onrechtmatige agitatie. De eerste betreft een partijlid van rechtvaardig Rusland in Stavropol. Een liefdadigheidsfonds zou eten uitgedeeld hebben en daarbij ook folders van RR verspreidt hebben. In de Sverdlovsk Oblast is een zaak aangespannen tegen de secretarissen van twee verschillende partijen. Het meest karakteristiek noemt Boeksman het gesjoemel met kieslijsten. Dit gebeurt bijvoorbeeld door kampcommandanten van legerplaatsen en gevangenisdirecteuren. Daarnaast is er onduidelijkheid over drukwerk. Terloops meldt de procureur de reden voor het in beslag nemen van de 15 miljoen verkiezingsfolders van de SPS. Er zou onvoldoende informatie over de uitgever op hebben gestaan.

No comments: