11/21/07

Volksbeweging 'voor Poetin'

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=825085

Deze week kwamen in de stad Tver 700 delegaten uit 80 regio's bijeen om een Rusland brede initiatiefgroep op te richten ter ondersteuning van Poetin. De beweging is volgens medeorganisator Irina Blokhina meer dan een tijdelijke verkiezingstunt. Na de verkiezingen zal de beweging uit naam van de burgermaatschappij de partij Verenigd Rusland gaan controleren. Voeren ze straks het plan Poetin wel naar de letter uit?

Ondanks de 30 miljoen verzamelde handtekeningen en de 'gewone Russen' in de coƶrdinerende raad is het voor de journalisten van Kommersant duidelijk dat het een geregisseerd initiatief betreft. Een afgevaardigde secretaris van de Unie van Schrijvers, de dichteres Nadezjda Mirosjnitsjenko zei de journalisten openlijk dat zij vanuit haar regionale overheid gebeld werd met het verzoek deel te nemen.

Een politicoloog wordt geciteerd die zegt dat de beweging een directe relatie heeft met het Kremlin en wel Vladislav Soerkov. Soerkov zou een klinkende overwinning voor Verenigd Rusland willen maar zonder dat de partij daar zelf te veel krediet voor krijgt. De keuze van Poetin voor de partij snijdt immers aan twee kanten: de partij wordt aan een parlementaire meerderheid geholpen maar moet vervolgens schoon schip gaan maken.

No comments: