11/21/07

Poetin licht keuze voor Verenigd Rusland toe

http://www.gazeta.ru/politics/elections2007/articles/2319109.shtml
http://www.rg.ru/2007/11/14/putin-er.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=824982

In gesprek met een groep arbeiders legde Poetin zijn keuze uit om tijdens de parlementaire verkiezingen de lijst van Verenigd Rusland aan te voeren.

Allereerst toonde de president begrip voor het gebrek aan vertrouwen in de overheid onder de bevolking. In de Tsarentijd en de Sovjet periode werden de beslissingen genomen door een kleine groep die het volk zelden zag . In het begin van de jaren'90 werd er veel beloofd maar handelen de gekozen politici anders. "Is Verenigd Rusland een ideale politieke structuur", vroeg de president retorisch. "Nee, natuurlijk niet, luidde zijn antwoord. " Er is binnen de partij geen sprake van een standvastige ideologie, van standvastige principes, waarvoor de meerderheid van de partijleden willen vechten en hun autoriteit aan willen geven. Helaas is er geen dergelijk eensgezind streven binnen de partij. Toch staat de partij dicht bij de overheid; op het regionale niveau bij de gouverneurs en op het federale niveau bij de regering en de president. En zoals gewoonlijk proberen allerlei schurken zich in te likken bij dit soort structuren en vaak lukt dit hen. Waarom was het dan voor mij nodig om de lijst van Verenigd Rusland aan te voren? Omdat wij nu eenmaal niets beters hebben. Dat ten eerste. "

"Ten tweede is er natuurlijk tijd nodig waarin deze structuur kan groeien, sterker kan worden. Dat wat ons de laatste tijd gelukt is om voor het land te doen is alleen gebeurd omdat ik kon steunen op de praktische werkzaamheden van Verenigd Rusland in het parlement. … Er hoeven slechts die politici in het parlement te komen die zeggen dat ze weten hoe het beter kan (en al dat wat bereikt is, gaat weer op de schop, JM) Dat bezorgt me en daarom heb ik besloten om de lijst van Verenigd Rusland aan te voeren.

Over de wijze waarop hij na het verstrijken van zijn termijn invloed kan blijven uitoefenen op de partij zegt de president. "De overwinning is niet voor diegene die sterk is, maar voor wie het (morele) gelijk aan zijn zijde heeft. Wanneer mensen op Verenigd Rusland zullen stemmen, op de lijst die ik aanvoer, bekent dit dat ze mij vertrouwen. En dat betekent vervolgens dat ik het morele recht krijg om allen die in het parlement en de regering werken te vragen om die beslissingen uit te voeren die vandaag gemaakt zijn. In welke vorm (functie,JM) dat zal gebeuren maak ik nog niet bekend. Er zijn verschillenden varianten."

Maandag nodigde de president vertegenwoordigers van de partij uit op zijn residentie Zavidovo in de Tver Oblast. Gazeta.ru concludeert dat Poetin steeds meer verantwoording neemt voor de verdere ontwikkeling van de partij en verwacht dat de president binnenkort het lidmaatschap van de partij zal aanvaarden. Uiteraard zal zo'n gebeurtenis gebruikt worden als verkiezingsstunt.

Poetin vertelde de partijtop nog eens wat hij van hen verwacht (1) De ideologische basis moet gecompleteerd worden zodat het stabiel wordt en begrijpelijk wordt voor de burgers van het land. (2) Partijleden moeten niet bang zijn om met hun politieke opponenten in debat te gaan. Ze moeten in staat zijn om helder hun beslissingen te kunnen beargumenteren, zelfs waneer die op het eerste oog niet zo aantrekkelijk lijken. (3) De partij moet verjongd worden.

No comments: