11/21/07

Medicijnverstrekking opnieuw op de schop

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=825806

De nieuwe minister van volksgezondheid Golikova voert voor het einde van het jaar de nog liggende plannen voor de 'aanvullende medicijnverstrekking'(DLO) uit.

Het systeem van medicijnverstrekking wordt opgesplitst in twee programma's. (1) De 'verstrekking van noodzakelijke medicinale middelen' (ONLS) wordt overgedragen aan de regionale overheden. Zij krijgen van de federale overheid 417 roebel per maand per steungerechtigde, alsmede een som van 900 miljoen roebel per jaar voor logistieke handelingen. Het totale budget voor 2008 omvat 27,9 miljard roebel (2) In 2008 wordt 33 miljard roebel uitgetrokken voor de verstrekking van een groep dure medicijnen aan een groep van ongeveer 60.000 ernstig zieken. Dit programma blijft federaal. Voorheen belastte de tweede groep van gebruikers het budget voor de eerste groep. De opdeling moet dit in de toekomst voorkomen.

Opvallend is de keuze om de 'reguliere' medicijnverstrekking terug te geven aan de regionale overheden. Met de invoering van de beruchte wet #122 in juni 2004, trok de federale regering, kort gezegd, de regionale pakketten van kortingen en privileges voor de minima naar zich toe om deze vervolgens om te zetten in federaal geregelde periodieke financiële uitkeringen.

Golikova belooft de president dat de overdracht per 1 januari 2008 van verantwoordelijkheden aan de regionale overheden soepel gaat verlopen. De regio's moeten voor het einde van het jaar de veilingen organiseren waarop zij de nodige medicijnen kunnen aankopen. Vanuit de Tsjetsjeense republiek, de Autonome Nenets Okroeg en de Primorskii Krai is echter nog geen informatie over de organisatie deze veilingen bekend.

Er is duidelijk gekozen voor veilingen in plaats van concoursen. Kommersant omschrijft helaas niet duidelijk de verschillen, maar ik vermoed dat de band tussen leverancier en afnemer bij concoursen sterker is en dat de minister dit soort relaties vanuit het oogpunt van corruptie wil vermijden.

Haar voorganger Zoerabov werd immers geplaagd door corruptiegevallen onder zijn hoge ambtenaren en hun vaste contacten in de farmaceutische industrie. Ook bouwde hij flinke betalingsachterstanden op bij zijn vaste afnemers. Golikova mag nog 15-20 miljard roebel aan uitstaande rekeningen betalen.

Experts zijn bezorgd over de korte periode waarin de regionale overheden zich de nieuwe situatie eigen moeten maken. Ik merk daarbij op dat de eerste effecten van deze beleidsveranderingen merkbaar zullen zijn tijdens de campagne voor de presidentiële verkiezingen en dat in 2005 de implementatie van wet #122 leidde tot de grootste protesten tegen Poetin's beleid in 8 jaar.

No comments: