5/14/07

Skinheads worden effectiever maar blijven ongeliefd

08/05/2007
http://www.rg.ru/2007/05/08/ksenofobiya.html


Rossiiskaja Gazeta bespreekt een wetenschappelijke publicatie over de sociale achtergrond van Russische skinheads. Het gaat om een boek van Viktor Shnirelman, etnoloog en antropoloog aan de Russische Academie van Wetenschappen getiteld ‘De Schoonmakers van de Moskouse Straten: Skinheads, Media en Publieke Opinie.

Shnirelman spreekt over de skinheads als slechts het topje van de ijsberg. Onder water is de xenofobische stemming in de samenleving groter.

Tot voor kort waren de skinheads tussen de 13 en 17 jaar oud. Voornamelijk kinderen uit families wiens sociale status was afgenomen in de jaren ’90 en kinderen van kleine ondernemers die concurrentie kregen van ‘vreemdelingen’ alsmede kinderen van militairen en politieagenten. De laatste tijd wordt het aandeel van kinderen uit deze laatste gezinnen groter en zijn ook studenten en volwassenen lid van skinhead groeperingen

De acties worden beter doordacht en effectiever. Dit blijkt uit de recente ontploffing in een Mac Donalds in Sint Petersburg en op een Moskouse markt. Beiden waren georganiseerd door studenten van prestigieuze onderwijsinstellingen.

Shnirelman somt de redenen voor de toename van xenofobische gevoelens op. Ten eerste zijn er te weinig overheidsprogramma’s gericht op de preventie van xenofobie. De overtuiging heerst dat de eenmalige victorie over het fascisme, de samenleving vrijwaard van haar invloed. Ten tweede formeert zich een negatief beeld van het vreemde. Dit kan iemand uit een ander land zijn maar ook een andere regio van de Russische Federatie. Vijandigheid wordt versterkt door een gebrek aan contacten met mensen uit een ander cultuur en publicaties in de media waarin als er dan eens over etnische minderheden gepraat wordt dit op met een negatieve bijklank gepaard gaat. Als derde noemt Shnirelman en gebrek aan geografische kennis van het moederland. Veel jonge mensen denken dat Dagestan buiten de Russische Federatie ligt. Dit komt zelfs bij politieagenten voor, voegt een aanwezige toe.

Volgens verschillende onderzoeken staat 60 tot 88% van de bevolking van de Russische Federatie negatief tegenover skinheads.

No comments: