5/14/07

Demonstraties tijdens top in Samara ongewenst

11/05/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=764362
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=764571


In aanloop van de EU-Rusland top op 17 en 18 mei zijn verschillende leiders van organisaties verbonden aan ‘een ander Rusland’ opgepakt. De protestmars gaat volgens de ander organisatoren gewoon door.

De tactische schermutselingen zijn inmiddels voorspelbaar. De lokale organisatie vraagt een marsroute aan door het centrum van de stad. De lokale overheid wijst zowel de plaats als het tijdstip af en biedt een afgelegen stadion na afloop van de top. De organisatie roept vervolgens op om de zelfgekozen route te volgen. Elf activisten zijn opgepakt voor het verspreiden van flyers. Vanuit het oogpunt van de procureur zijn de flyers extremistisch omdat ze oproepen tot het negeren van het gezag.

De lokale overheid maakt gebruik van nog meer twijfelachtige vormen van druk. Twee organisatoren namen in 2004 deel aan de bezetting van de presidentiële ante chambre in het Kremlin door een groep Nationale Bolsjewieken. Zij kregen toendertijd een voorwaardelijke straf. Eén van hen kon nu betrapt worden op het niet naleven van de voorwaarden van zijn voorwaardelijke straf. Hij zit nu zes maanden in een afgesloten kolonie. De ander heeft huisarrest gekregen.

Een derde organisator ook verbonden aan de Nationale Bolsjewieken is opgeroepen voor militaire dienst. Hij dacht zoals vele andere jongeren zijn dienst te kunnen omzeilen via een doktersbriefje. De militaire politie pakte hem echter op en bracht hem naar een ziekenhuis al waar hij alsnog goedgekeurd werd.

De organisatie ‘Stem’ veroordeelde op de lokale radio de overheidspressie op de organisatoren. Het kantoor werd dezelfde dag bezocht door de politie die documenten en harde schijven in beslag nam.

De mars gaat volgens de andere organisatoren gewoon door. Eduard Limonov wijst op het belang van de demonstratie in Samara. ‘Wij doen alles om te zorgen dat het thema van de onderdrukking van de oppositie op de agenda van de besprekingen komt .’ Ik geloof hem.

Persoonlijk maak me echter vooral zorgen over de mogelijkheid dat Kasparov en kornuiten een heldhaftige europarlementariër zullen vinden die mee wil lopen.

No comments: