5/14/07

Nieuwe financiele injectie huizenbouw

10/05/2007
http://www.expert.ru/articles/2007/05/10/stroika/


Dmitri Medvedev heeft een nieuw plan voor het stimuleren van de huizenbouw. De overheid gaat bankleningen voor grote projecten garanderen en dergelijke projecten ondersteunen met subsidies voor de bouw van infrastructuur.

Projecten die in aanmerking komen voor het programma moeten een oppervlakte hebben van meer dan 1 miljoen vierkante meter en binnen 10 jaar gebouwd worden. Een andere voorwaarde is de bouw van sociale voorzieningen zoals scholen en ziekenhuizen. Het gaat in feite, zo zegt de vicepremier, om de bouw van hele wijken.

De federale overheid staat garant bij bankleningen van ontwikkelaars. Deze moeten in geval van een financieel tekorten bij de gemeente de bouw van de nodige sociale voorzieningen voorschieten, waarna de gemeente 10 tot 20 jaar krijgt om de ontwikkelaars uit te kopen. Het programma gaat al in mei van start. Experts verwachten dat vooral de grote bouwbedrijven zoals Renova, Inteko en VTB zullen deelnemen.

Het programma maakt onderscheid tussen de verantwoordelijkheden van de ontwikkelaars, de verantwoordelijkheden van de gemeentes voor de bouw van de sociale voorzieningen en de verantwoordelijkheden van monopolisten zoals Gazprom en RAO UES (elektriciteitsbedrijf) voor de aanleg van de nodige leidingen.

De overheid biedt ook subsidies voor de bouw van wegen in een naar deze wijken. In geval van laagbouw is de subsidie 70%. Gaat het om hoogbouw dan betaald de overheid 70% van de som.

Een eerder plan van Medvedev ter stimulering van de huizenbouw loopt niet erg voorspoedig. Het programma met subsidies op hypotheken drijft de vraag op maar doet weinig aan het aanbod. Als gevolg stijgen de huizenprijzen de hemel in.

No comments: