5/14/07

Derde ‘ondemocratische’ ontslag gouverneur

11/05/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=764390


President Poetin heeft gouverneur Korotkov van de Amoer Oblast ontslagen. De lokale procureur had al vier zaken tegen hem aangespannen. Politiek was zijn positie onhoudbaar geworden, mede dankzij een vete met Verenigd Rusland. Zijn matige economische beleid was geen reden om hem te blijven steunen.

Eind 2004 eigende de president zich de macht toe om gouverneurs, na voorspraak lokale partijen en organisaties, aan te wijzen. Poetin maakte al twee maal van zijn recht gebruik om gouverneurs te ontslaan. Zij waren in een eerder stadium democratisch gekozen. Korotkov is de eerste gouverneur die de president ontslaat nadat hij hem zelf heeft aangesteld.

In 2005 ontsloeg Poetin gouverneur Loginov van de Korjak AO na een ontploffing in een slechtonderhouden pijpleiding. In 2006 was Baranov van de Nenets AO de pineut. Hij werd beschuldigd van verduistering van gelden.

Korotkov werd in 2001 democratisch gekozen als jongste gouverneur ooit (nu is hij 42 jaar oud) en in 2005 opnieuw door Poetin aangesteld. In hetzelfde jaar steunde hij een politiek blok ‘Voor de ontwikkeling van de Amoer regio’ dat een parlementaire meerderheid haalde ten koste van Verenigd Rusland. Dit leverde hem invloedrijke vijanden op. Verschillende persoonlijke verzoeken om nadien alsnog lid te worden van het machtsblok werden afgewezen.

Op 19 april startte de locale procureur vier zaken tegen de gouverneur. Het gaat om prijsafspraken met een energieleverancier waarbij de bevolking 0.2 kopeken meer ging betalen per kilowatt/uur en het verschil door de leverancier in de kas van de lokale voetbalclub werd gestort. Daarnaast zou de gouverneur bouwmaterialen en jeeps gekocht hebben voor veel te hoge prijzen. Een goudmijn kreeg financiële middelen uit het budget toegewezen om een schuld af te betalen. Dit in ruil voor een partij aandelen in het bedrijf. Deze aandelen werden vervolgens nooit aan de lokale overheid overgedragen. Na de aandacht van de procureur in de zaak werd het geld ineens teruggestort. De procureur berekent dat Korotkov het regionale budget 352.000 euro schade heeft toegebracht.

De voormalige gouverneur zelf zegt het slachtoffer te zijn van een smeercampagne vanuit de federale media. Poetin zou hem niet eens persoonlijk hebben willen ontmoeten. Bij de rechter zal hij zijn onschuld bewijzen.

Kommersant beoordeelt het beleid van de gouverneur enigszins positief. Een meer dan verdubbeling van het regionale bruto product en een afname van het percentage inwoners onder het bestaansminimum. Rossiiskaja Gazeta is een stuk kritischer. De regio heeft volgens de krant vooral potentieel in landbouw. De gouverneur richtte zich echter op industrieën die grondstoffen delven. Hun winsten verdwenen over de grens waardoor het regionale budget slechts beperkt groeide.

Na een recente tender onder regio’s voor deelname aan federale programma voor de ontwikkeling van de Baikal District merkte minister van Economische Ontwikkeling German Gref op dat het voorstel van de Amoer Oblast het slechtste van allen was.

No comments: