5/7/07

Messen worden geslepen voor aankomende EU-Rusland top

05/05/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=763622


Kommersant kopt ‘de afwijzing van Europa’. Op basis van een uitgelekt document vreest de krant voor een voorlopige intrekking van de steun van de EU voor een Russisch lidmaatschap van de WTO.

In het uitgelekte document, afgedrukt in de Belgische krant ‘European voice’ staat dat de EU de toetreding van Rusland steunt maar niet ten koste van elke prijs. Kommersant verwacht dat de EU tijdens de aankomende besprekingen van 17 en 18 mei in Samara het dreigement tot terugtrekking van de goedkeuring zal gebruiken voor het afdwingen van een snelle oplossing in de conflicten van Rusland met Polen en Estland.

De EU keurde in de herfst van 2005 (het betreffende document spreekt over 2004) de toetreding van de Russische Federatie aan de wereld handels organisatie toe. Voor toetreding moeten er echter niet alleen alle bilaterale onderhandelingen afgerond worden maar ook vele multilaterale overeenkomsten. De werkgroep is nog hard aan het werk. De EU kan op elk moment de steun intrekken en nieuwe onderhandelingen starten. In een dergelijk geval kan Rusland niet langer hopen op een toetreding in 2007.

Sergei Mironov, eerste spreker van de senaat, becommentarieert op tv dat ‘theoretisch gezien, als antwoord op een harde positie van de EU, Rusland het WTO thema niet langer als één van zijn strategische prioriteiten hoeft te zien’. ‘Wanneer iemand denkt dat Rusland smachtend wacht op het WTO lidmaatschap, dan vergist hij zich’, aldus Mironov.

No comments: