5/7/07

De dag van de arbeid oftewel het carnaval der democratie

02/05/2007
http://www.expert.ru/articles/2007/05/02/maj/


Op 1 mei gingen tienduizenden bewoners van Moskou de straat op. Er klonken verschillende eisen: van pensioenverhoging of het aftreden van Vladimir Poetin tot het instellen van een Russische orde. Expert spreekt van een zeldzame dag waarop de arrestatiebusjes leeg bleven en de politie zelf trots verhaalt over het uitblijven van wetsovertredingen.

De eerste mei verliest geleidelijk haar vroegere ideologische basis en is voor de communisten niet meer dan een van hun retro-feesten. Terwijl de communisten naar vroeger verlangen ‘privatiseert’ Verenigd Rusland de feestdag. De grootste partij van het land marcheerde in de ochtend samen met de federatie van vakbonden en 25 duizend mensen over de Tverskaja Ulitsa. Hun leuzen waren volkomen traditioneel, op zijn 1mei’s: ‘waardige salarissen voor de arbeiders, waardige pensioenen voor de werkers, waardige beursen voor de studenten’.

Maar wat is een echte demonstratie zonder vijandsbeeld? Het was niet lang zoeken. ‘Wij maken ons zorgen over de gebeurtenissen in Estland! Daar steekt de kop van het fascisme weer op en ander landen ondersteunen het; Polen, Hongarije, Roemanie. Een schande voor dergelijke leiders, schreeuwt het hoofd van de vakbonden Michail Sjmakov. Loezjkov, burgemeester van Moskou, roept op tot een boycot van Estland. ‘We moeten ons niet alleen zorgen maken maar ook problemen oplossen’. Hij vindt dat de ‘Russen geen waren meer moeten kopen die gemaakt zijn in die Baltische staat, en zowel het zakenleven als de overheid moeten samenwerking met Estland beëindigen’.

Een gelijksoortige toon sloeg de concurrent van Verenigd Rusland, de leider van Rechtvaardig Rusland aan. Natuurlijk kon Sergei Mironov lang geen 25 duizend mensen verzamelen. Volgens de persdienst van de partij waren het er 3000. Mironov verklaarde klaar te staan om de slachtoffers van het politieke geweld in Estland helpen en beloofde dat zijn partij voor een verdere stop van diplomatieke betrekkingen zal pleiten.

De communisten waren qua taal en aantal bescheidener. In plaats van de verkondigde 15 duizend namen er ongeveer 5 duizend mensen deel aan de tocht. In de staart van de colonne liep een groep van verschillende pluimage, waaronder de oppositionisten van Garry Kasparov en de aanhangers van Limonov.

Het was te saai voor deze groep om samen met de met de communisten op het Karl Marx plein te blijven. Ze haasten zich snel naar de demonstratie van de Jabloko partij. Terwijl hun oproepen tot een demontage van Poetins regime, een gevecht met de politiestaat en vrije verkiezingen tussen de communisten enigszins in het geroezemoes verloren gingen, kregen ze bij de Jablotsniki veel bijklank.

Expert beschrijft de ‘liberalen’ als sombere mensen in de ban van complottheorieën. Alcohol is not done op dit feestje. De leider van de jongerenbeweging van Jabloko voorspelt dat de bureaucraten rondom Poetin berecht zullen worden door een rechtbank van het volk. En ze zullen zitten voor hun misdaden. De minister van binnenlandse zaken en het hoofd van de FSB moeten aftreden.

Verder van het centrum had ook de DPNI, de beweging tegen illegale immigratie, een plaatsje toegewezen gekregen. Er kwamen minder dan duizend mensen op af. ‘Rusland voor Russen, Russisch volk, Russische macht’ stond er op hun spandoeken.

Om twee uur in de middag was het weer rustig in de stad. Dat wil zeggen dat het verkeer weer normaal kon rijden. De schoonmakers ruimden gehaast de resten van de politieke activiteit van de bevolking op. Dat er in de ochtend acht verschillende marsen zijn gehouden is alleen nog te zien aan de teleurstellende borden ‘Wij verkopen geen bier’ en de sombere verkopers achter de kassa’s: Het alcoholverbod duurt tot vijf uur.

Terwijl de feestdag zijn ideologische basis verliest, blijft de eerste mei een traditionele dag waarop politieke partijen zich kunnen laten zien. Er waren geen verboden, geen cordons van ME, geen niet goedgekeurde bijeenkomsten en geen ongewenste partijen. Iedereen in Moskou was op straat te vinden: Loop mee! Zwaai je vaandel! De rest keek toe. Over het algemeen gezien, democratie, zo zegt men.

No comments: