5/7/07

Stijging inkomens

04/05/2007
http://www.rg.ru/2007/05/03/mrot.html
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=763392


Volgens Kommersant is het gemiddelde salaris nu 360 euro. Dat is 27,7% hoger dan vorig jaar. Minus de inflatie en stijgende lasten levert dit een groei op van 13%. De krant analyseert vervolgens het consumptiegedrag van Ivan Ivanovitisj: meer auto’s en reparaties aan het huis. Een artikel van Rossiiskaja Gazeta laat zien dat het aan de onderkant slechts langzaam beter wordt.

Een sociaal wetenschapper becommentarieert dat de groei met name komt vanuit de stijgende salarissen en pensioenen en veel minder uit inkomsten uit eigen ondernemingen of eigendommen. ‘De staat en de grote werkgevers spelen dus een steeds grotere rol in het welzijn van de burgers.’

Een analyticus van investeringsbank Troika Dialog waarschuwt dat de stijging van het gemiddelde salaris voor een groot deel veroorzaakt wordt door het ‘uit de schaduw komen van grijze salarissen’. Tegelijkertijd merkt hij op dat gezien de groei van de detailhandel de inkomsten van de burger wel degelijk groeien. De groei van de omzet in de detailhandel bedroeg in het eerste kwartaal van 2007 13,6%. In dezelfde periode van afgelopen jaar was dat nog 11.1%. Er is met name in omzet groei in de non-food sector: auto’s, meubelen, bouwmaterialen.

Rossiiskaja Gazeta bericht over de onderhandelingen tussen de vakbonden en het ministerie van gezondheidszorg en sociale zaken over de verhoging van het minimumloon (31,5 euro) tot het bestaansminimum (verschillend per provincie: van 86 tot 142 euro). De vakbonden willen dat het minimumloon al in 2008 dicht in de buurt komt. Minister Zoerabov denkt aan 2011. Een te snelle verhoging zou volgens de minister veel nare bijeffecten veroorzaken zoals een groei van de werkeloosheid.

No comments: