5/1/07

Poetin presenteert blauwdruk voor toekomst

26/04/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=762879

http://www.rg.ru/2007/04/27/dovse.html
http://www.expert.ru/articles/2007/04/26/grandiozno/
http://www.expert.ru/topics/137467


De jaarlijkse toespraak van president Poetin wordt gezien als de blauwdruk voor de ontwikkeling van het land. Afscheid nemend als president, laat hij een uitgewerkt programma achter voor de komende jaren.

Kommersant schrijft dat Poetin sprak over de verkiezingen als een referendum over het vertrouwen in de hedendaagse overheid en niet als een electorale strijdt. Politicoloog Boenin: ‘Dit is het programma voor de opvolger, voor de toekomstige presidentiële team ter voortzetting van de koers van Poetin.’ Gouverneur van de Stavropol Krai noemt de toespraak een conceptueel plan voor de ontwikkeling van Rusland. ‘Het is duidelijk dat er meer dan één jaar nodig is om dit te realiseren. En dit is op zichzelf belangrijk omdat het de samenleving de zo nodige lange termijn visie en stabiliteit geeft.

Het programma omvat onder andere investeringen in elektriciteitsnetwerk (12 triljoen roebel), transport (100 miljard) voor onder andere nieuwe bruggen over de rivier de Don en het verbreden van een passage in het Volga-Don kanaal, huisvesting (per jaar moet er één vierkante meter per inwoner bij komen. Een Rus leeft nu gemiddeld op 21 m2 terwijl dit in Europa 40m2 is), het stimuleren van de verwerkingsindustrie en innovatieve technologieën en in het bijzonder nanotechnologie.

Politicoloog Chleb Pavlovski noemt de toespraak ‘het einde van een tijdperk, dat we de Jeltsin periode kunnen noemen.’Poetin heeft zo lijkt hij te zeggen de chaos kenmerkend voor de jaren negentig ongedaan gemaakt. Ook merkt hij op dat ‘Poetin sprak over het einde van geforceerde historische bespiegelingen’. Hier suggereert Pavlovski dat de zoektocht naar het nationale idee slechts leidt tot een verscheurde natie. Poetin heeft de weg voor verdere ontwikkeling uitgezet. Twijfel is zijns inziens niet langer nodig.

No comments: