5/7/07

Moeders van Beslan vechten voort in gerechtelijke flipperkast

04/05/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=763418

http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=762186
http://www.materibeslana.com/rus/index.php


Deze week bezetten de moeders van Beslan een rechtszaal in het Hoger Gerechtshof van deelrepubliek Noord-Ossetie. Het hoofd van het rechtsorgaan kwam na drie etmalen naar hen luisteren. Hij beloofde hun klacht objectief te bekijken.

De moeders willen een zaak aanspannen tegen de voormalige president van de deelrepubliek, het voormalige hoofd van de regionale FSB en andere leden van de operationele staf. Zij zijn mogelijk verantwoordelijk voor de catastrofale afloop van de gijzeling.

Vorige week boekten de moeders een succes. Het Leninksii raion hof verklaarde op 19 april een eerdere afwijzing van de aanklacht door de generaalprocureur op 20 april 2006 ongegrond. Het onderzoek waarop de afwijzing gebaseerd was is onwettig.

Een voormalig lid van de parlementaire commissie dat de zaak onderzocht betreurt de gang van zaken. Door het onderzoek ongeldig te verklaren heeft de rechter de judiciële basis van de zaak tegen enkele betrokken politieagenten op losse schroeven gezet. Zij komen nu mogelijk vrij. De moeders willen echter niet enkele gewone agenten kapitelen. Zij willen de grote jongens achter de tralies.

De generaalprocureur erkent de onwettigheid van het onderzoek en stelt dat er al een nieuw onderzoek gestart is. Hiertoe wordt er zelfs een deel van de school nagebouwd.

Door te blijven procederen tegen de afwijzing van hun aanklacht houden de moeders de druk op de ketel. Op 2 mei bepaalde het Hoger Gerechtshof van deelrepubliek Noord-Ossetie dat de beslissing van het Leninskii Raion hof in het voordeel van de moeders ongeldig was. Er zou geen secretaris bij de uitspraak aanwezig zijn geweest en er stond een verkeerde verwijzing in de tekst. Het Leninskii Raion hof moet nu opnieuw naar de zaak kijken.

De moeders weigerden echter de rechtszaal te verlaten zonder het hoofd van het Hoger Gerechtshof te spreken. Deze veinsde ziekte maar kwam de volgende dag toch luisteren. Volgens de moeders luisterde hij aandachtig naar alles wat we zeiden. ‘Hij beloofde dat onze aanklacht objectief wordt bekeken en dat is precies wat we willen bereiken’.

No comments: