11/18/08

Internationaal

Medvedev ontmoette Sarkozy en Barosso in Nice. Senator Likhatsjev sprak voorafgaand over een examen voor de verhoudingen tussen Rusland en de EU. “Het is moeilijk optimist te blijven. Toch zie ik ook signalen van een evolutie in het denken van individuele Europese politici.”

Het was inderdaad het bewieroken van het plan Sarkozy-Medvedev dat in Nice de champagne aan bubbelen bracht. De franse Ruslanddeskundige Hélène Carrère d'Encausse: “Tijdens de regulering van het conflict begreep Sarkozy, wiens beeld van Rusland tot op dat moment nog niet gevormd was, dat Rusland een aanvaardbaar niveau van tolerantie heeft bereikt en tegelijk niet van plan is zich te laten kleineren.” De scoup uit anonieme bron dat Poetin zou hebben gedreigd Saakasjvili aan zijn edelen delen op te hangen, wist de feeststemming niet te bederven.

Ekspert rekende op een deal over het raketschild dat de Amerikanen in Polen en Tsjechië willen bouwen. Ik denk dat die deal er inmiddels is, maar dat de Europese leiders Obama de ruimte willen geven zelf een beweging te maken.

Een teken aan de wand is dat de Europese leiders plots serieus naar Medvedev’s voorstel voor een pan-Europees veiligheidsverdrag (zeg maar OVSE 2.0) willen kijken. Dergelijke gesprekken zijn inclusief de VS en vormen mogelijk het platform voor een raketschild dat het hele noordelijke halfrond zou kunnen gaan beschermen. Er werd zelfs een top aangekondigd, ergens halverwege 2009.

Het kan natuurlijk ook zijn dat het de onderhandelingen over een nieuw EU-Rusland verdrag (PCA 2.0 niet OVSE 2.0) zo diep in het moeras zitten, dat een top over iets anders beide partijen erg goed uitkomt. Ekspert zegt dat het uitwerken van de documenten twee jaar gaat duren.

Medvedev heeft tijdens zijn presidentiële rede hoog ingezet met zijn waarschuwing om, wanneer de VS de plannen doorzet, Iskander raketten in Kaliningrad te plaatsen. In Nice kon hij vriendelijk uitleggen dat het allemaal zo’n vaart niet hoeft te lopen. In Rusland wordt overigens getwijfeld over de haalbaarheid van de plaatsing van de Iskanders.

Niet onbelangrijk voor de toekomst van de EU en Rusland is Medvedev positie over een Russisch WTO lidmaatschap: “De organisatie is niet bepaald gericht op het aannemen van nieuwe leden. Er is genoeg onderhandeld. Nu is het tijd voor een besluit. Wij moeten toetreden.”

De volgende avond, toen het circus inmiddels voor de G20 top naar Washington was verhuisd, vroeg Kommersantsjournalist Kolesnikov hoe het zit. Rusland’s top WTO onderhandelaar: “We praten nu al vijf jaar en we hebben toentertijd meteen gezegd dat we alleen bespreken wat er in de basisdocumenten van de WTO staat. We kennen deze punten inmiddels tot in den treure. Het is net als in de cel. De ene gevangene zegt ‘grap nummer 20’ en de anderen lachen. Eigenlijk zitten ze al die tijd te wachten op signaal van de politiek. Dan is zo gepiept.”

Elders deed Poetin goede zaken met de Finse premier Vanhanen. Rusland stelt de verhoging van de exportheffing op onverwerkt hout met 9 tot 12 maanden uit en geeft de Finse houtindustrie zo de tijd zich aan te passen. In ruil zei Vanhanen in bedekte woorden toe af te zien van ecologische bezwaren tegen de aanleg van de Nordstream. Het Duits-Russische onderzoek naar de gevolgen voor het milieu wordt begin 2009 overlegd. Tijdens de persconferentie veroorloofde Poetin zich een bluf. Wil Europa geen Nordstream? Ook goed. Dan bouwen we wel LNG terminals. De prijs wordt dan wel duurder. Kunnen jullie rekenen?

No comments: