11/18/08

Economie

Rossiiskaja Gazeta bericht dat de invoerheffing voor buitenlandse personenauto’s - niet ouder dan drie jaar - wordt verhoogd van 25 tot 30%. Dit ter bescherming van de eigen auto-industrie. Dat zijn overigens met name buitenlandse concerns, die in Rusland hun fabrieken hebben staan.

Kommersant citeert een woordvoerster van de toeristenindustrie, die vertelt dat in vergelijking tot 2007 de vraag naar sommige reizen met 30 tot 40% is afgenomen. Men kiest dit jaar vaker voor nabijgelegen bestemmingen, die met trein of auto te bereiken zijn.

Rossiiskaja Gazeta volgde de president die in boerderij in de Podmoskovije bezoekt: “In 9 maanden is de landbouwproductie met 6,5% gegroeid. Deze successen zijn echter een Pyrrus overwinning in het licht van de problemen, die de landbouw te wachten staan: het vinden van investeringen terwijl krediet duur is. De agrariërs beklaagden zich echter niet om de dure kredieten, maar over de slecht toegankelijke afzetmarkt.

Een rapport over de nationale voedselveiligheid stelt dat Rusland zelf 90% van het benodigde graan, 80% van het suiker, de zonnebloemolie en de vis, en 85-90% van het melk en het vlees zal moeten produceren. Qua graan, suiker en zonnebloemolie voorziet Rossiiskaja Gazeta geen problemen. Een vijfjarenplan voor de landbouw dat dit jaar is gestart voorziet een groei van het eigen aandeel in de melkconsumptie van 81%. Voor vlees is dit percentage ‘slechts’ 69,6%. Meer vis eten, adviseert een expert. Ook hier zeggen de experts dat het vergroten van de productie vergezeld moet worden door de regulering van de afzetmarkt.

De benzineprijzen zijn in oktober met 1,2% gedaald. Veel te weinig vinden Medvedev en FAS, de monopoliewaakhond. In Nederland daalde de benzineprijs over dezelfde periode met 8,8%.

Er heerst enige twijfel of de Russische oliebedrijven de komende maanden hun contracten kunnen nakomen. Dit is waarschijnlijk vooral PR bedoeld om de overheid te bewegen nu de olieprijzen zo laag liggen de sector in ruime mate te ondersteunen. Er wordt gepraat over een andere vorm van belastingberekening, waarbij de winst en niet het gehele product wordt belast, schrijft Kommersant. Aan de andere kant constateert leidingexploitant Transneft dat er ook werkelijk minder olie wordt geëxporteerd. Neemt ‘onze’ vraag soms af?

No comments: