11/18/08

Financiële crisis

Vicepremier en minister van financiën Koedrin verscheen na herhaaldelijke oproepen in de senaat. Terwijl Medvedev en Poetin volop in het nieuws zijn, houdt Koedrin zich opvallend afzijdig. Koedrin is gezicht van het financiële beleid van de afgelopen jaren. Critici zijn van mening dat wanneer de belastinginkomsten op de olie-export niet alleen in buitenlandse obligaties waren ondergebracht, maar ook gebruikt zouden zijn voor de eigen financiële sector en economie, Rusland nu in veel mindere mate last zou hebben van de financiële crisis. Dergelijke kritiek sluit natuurlijk haarfijn aan op de bestaande gevoelens van veel ‘gewone Russen’, die zich afvragen waarom zij al de tijd niets van die rijkdom hebben mogen zien.

Het belangrijkste nieuws van de vicepremier is dat zijn ministerie de budgetten voor de komende drie jaar heeft herberekend op een olieprijs van 50 dollar in 2008, 55 dollar in 2009 en 60 dollar in 2010. Er hoeft volgens Koedrin niet bezuinigd te worden. Wel is de kans groot dat het Reservefonds niet zal worden aangevuld. Vooralsnog was het plan dit Fonds jaarlijks te blijven aanvullen tot een bedrag van 10% van het BBP.

Koedrin heeft geen antwoord op de vraag ‘wanneer die triljoen roebel liquiditeitsteun beschikbaar wordt voor de gewone bedrijven.’ De vicepremier sprak van een ‘ingewikkeld’ proces.

Poetin
is een stuk duidelijker. De premier riep de grote bankdirecteuren bijeen en nodigde tevens de hoofden van de veiligheidsorganen uit. De banken kregen te verstaan dat het afgelopen moet zijn met het speculeren met overheidsgeld dat bedoeld is om de economie te stimuleren. De premier zei over bewijzen te beschikken. Met de generaal procureur aan tafel is dat een duidelijke laatste waarschuwing.
Parlementariërs van Rechtvaardig Rusland betwijfelen de effectiviteit van de crisismaatregelen van de regering. Was het niet veel eenvoudiger geweest om net als in China de BTW te verlagen. Zo profiteert de reële economie direct: “Nee, de overheid geeft het geld liever aan de oligarchen en de banken. Het is wel duidelijk waar hun loyaliteit ligt.”

Een ander aspect van de financiële crisis is de waarde van de roebel. Deze week liet het hoofd van de Centrale Bank Ignatijev voor het eerst blijken de mogelijkheid te overwegen om de roebelkoers vrij te laten (lees: gecontroleerd op een lager niveau te laten landen). De waarde van de roebel wordt kunstmatig gelijk gehouden aan een mandje van de dollar en de euro. Om gelijke voet te houden met de stijgende dollar gaf de Centrale Bank in oktober al 72 miljard dollar uit. Zo verdwijnen de nationale reserves als sneeuw voor de zon, schrijft Ekspert.

Een devaluatie zal een positief effect hebben voor exporteurs en producenten consumptiegoederen, die met de import concurreren. Bedrijven, wiens winst in roebels wordt geteld, maar wiens leningen in dollars zijn afgesloten, kunnen margin calls verwachten. Crediteurs zullen hen vragen tussentijds delen van hun nu risicorijkere leningen in te lossen. Ook zal de waarde van Russische activa als onderpand voor een lening of als deel van de waarde van een bedrijf afnemen.

No comments: