7/18/08

TNK-BP

Eerder beschreef ik hoe de Russische kranten het conflict rond TNK-BP zien als een belangenconflict tussen BP en de Russische aandeelhouders. Beiden hebben een andere visie over de toekomst van het bedrijf en in dat kader is het vertrouwen van de Russische aandeelhouders in topman Dudley zachtjes gezegd broos te noemen. De Russische aandeelhouders lijken hun Britse collega’s weg te willen pesten. Zo ontdekte de Russische Migratiedienst plots onvolkomenheden in de visumaanvragen van de Britse werknemers. Naar alle waarschijnlijk zijn zij daar tijdens overdracht van een dikke enveloppe door de Russische aandeelhouders op gewezen. Aan de andere kant is er geen sprake van een smerige truc van de Russische overheid. De Britse werknemers hebben wel degelijk doelbewust de Russische wet overtreden, legde mij een in Groot-Brittannië werkzame Russische advocaat uit.

Ieder in Rusland werkzaam persoon dient inkomstenbelasting te betalen over het geld dat hij of zij in Rusland heeft verdient. Het bedrijf waarvoor hij of zij werkt moet geregistreerd staan in Rusland. De Britse werknemers van TNK-BP werkten officieel voor een offshore dochter van BP en hun visa werden aangevraagd door de vertegenwoordiging van BP in Moskou. Zo hoefden zij geen inkomstenbelasting te betalen in Rusland.

Onder deze voorwaarden wilde de migratie dienst niet langer werkvergunningen verschaffen. Kommersant berichte op 2 juli dat nu TNK-BP (en dus niet BP rep office) de werkvergunningen en visa hebben aangevraagd. Daarmee lijkt deze episode ten einde te komen.

No comments: