Kort maatschappelijk nieuws
Kommersant schrijft over aanpassingen in wetgeving voor lokale parlementsverkiezingen. Nu kunnen regio’s nog zelf bepalen of verkiezingen plaats vinden volgens partijlijsten, volgens single mandate districts, of een combinatie van beiden. Critici van de politieke koers van de federale overheid stellen dat gouverneurs middels verkiezingen volgens partijlijsten meer controle krijgen over de lokale politiek in de gemeentes. De single mandate districts zijn overigens zelden een broedplaats van democratie, maar een handig instrument voor financieel industriële groepen om hun mannetjes in de parlementen te plaatsen. Persoonlijk zie ik meer in een verdere consolidatie van het partijbestel.
Volgens gegevens van Mosvodokanal is het watergebruik in Moskou gedaald tot 260 liter per persoon per dag. In 1994 verbruikte een inwoner van de hoofdstad gemiddeld 470 liter. De laatste jaren zijn er op grote schaal watermeters in de huizen geïnstalleerd. Ook het nieuwe witgoed verbruikt minder water. Bovendien zijn de meeste oude leidingen vervangen. In Duitsland wordt het minste water verbruikt; 125 liter p.p. De Amerikanen met hun 295 liter hebben we al ingehaald, grapt Rossiiskaja Gazeta.
Opvallend is ook het bericht van Rossiiskaja Gazeta dat de binnenlandse migratie richting de hoofdstad afneemt. Het hoofd van de arbeidsdienst van Moskou, Doednikov, denkt dat dit een teken is dat de levenskwaliteit in andere delen van het land toeneemt. “Als de mensen het immers thuis goed hebben, waarom zouden ze dan vertrekken? ‘Slagen in de hoofdstad’ is een zaak voor de liefhebber. Niet iedereen wil zijn of haar leven met een schone lei beginnen.”Moskou moet het dus hebben van immigranten. Nu werken er ongeveer 700.000 in de stad.
De hoogste militair procureur maakt bekend dat in 2007 341 soldaten zichzelf van het leven hebben beroofd. “Hoewel het aantal zelfmoorden in het leger met 14% gedaald is, groeit het aandeel van zelfmoorden op het totaal aantal verliezen in vredestijd en is zelfmoord nu de oorzaak van bijna de helft van alle sterfgevallen in het leger.” De helft van de zelfmoorden wordt overigens gepleegd door contractsoldaten.
Een rechter heeft de oppositionele website www.ingushetiya.ru weer eens verboden. Russische providers zouden de website moeten blocken. Niet uitvoerbaar. Rusland kent in tegenstelling tot China honderden zo niet duizenden providers. Binnenkort weer een hoger beroep.
Rossiiskaja Gazeta interviewt de wit-russische schrijfster Svetlana Aleksijevistj, bekend van het boek “wij houden van Tsjernobyl”. De volgende passage vindt ik verhelderend voor het begrijpen van de generatiekloof tussen de mensenrechtenbeweging uit de jaren ’80 en de huidige ‘patat’ generatie: “We hebben gevochten met het monster, het ideologische monster en we hebben gewonnen. Om ons heen kijkend, ontdekten we vervolgens dat we tussen de ratten moeten leven. … Niemand is daartoe bereid. Onze cultuur is er niet klaar voor. Wij zijn mensen van de barricaden, we kunnen vechten en verwoesten, maar we zijn niet in staat om te leven, om te bouwen.” … “Ons socialisme, niet te verwarren met het socialistische Idee, heeft uiteindelijk toch een specifieke ‘rode mens’ gebaard. Voor dit mens is de nieuwe wereld eenzaam en ongemakkelijk. Tot verkort verdeelden we de wereld in hen die in de kampen hadden gezeten en wie niet, tussen wie Solzjenitsyn had gelezen en wie niet, maar vandaag de dag verdelen we de wereld tussen hen die kunnen kopen en hen die dat niet kunnen.” … “Een van de heldinnen uit mijn boek zegt dat het nu nog verschrikkelijker is dan vroeger. Dit is een wereld zonder illusies. … De beproevingen van de goelag hebben we beter doorstaan dan de beproevingen van de dollar en de roebel. Alles gaat nu door de maag, door de twaalfvingerige darm. En waar is de mens? Kunnen we deze tijd van platvloersheid overleven zonder in wanhoop te vervallen?
No comments:
Post a Comment