6/3/08

Applaus voor Tjsoebais

Rossiiskaja Gazeta en Ekspert schrijven over het naderende einde van elektriciteitsmonopolist RAO UES. De opwekkingscentrales komen straks in handen van verschillende eigenaren, zoals Gazprom, Mosenergo, Norilsk Nickel, KES, Soeek, Loekoil , het Italiaanse Enel, het Duitse EON en het Finse Fortum. Hierbij zijn de centrales zo over de portfolio’s verdeeld dat er geen regionale monopolisten kunnen ontstaan. De overheid zou nog voldoende middelen in handen hebben om herverdeling van activa met dat doel te voorkomen.

Volgens Rossiiskaja Gazeta is de opdracht vervuld; “een elektriciteitsmarkt, die massale private investeringen aantrekt.” Men verwacht dat er tussen 2008 en 2012 40 gigawatt capaciteit wordt bijgebouwd (tweemaal zoveel als er nu in Nederland wordt verbruikt) en er 4,3 triljoen roebel in de elektriciteitscentrales wordt geïnvesteerd.

De volgende stap is het vrijgeven van de prijzen. Voor het bedrijfsleven gebeurt dit per 1 januari 2011. Voor de burger pas in 2014. Een tweede artikel van Ekspert merkt op dat alleen politiek spel rond deze termijnen de investeerder kan verstoren.
“Tsjoebais gaat minstens twee jaar uitrusten”, aldus Ekspert. Het tijdschrift brengt in herinnering dat het woord ‘hervormer’ en de achternaam van Tsjoebais al sinds tijden als scheldwoord worden gebruikt. “En niet alleen onder verstokte communisten, maar ook onder liberalen van het zuiverste water.”

Nu krijgt toch ook Tsjoebais welgemeend applaus: “Maar voor wie het vergeten is in welke toestand deze sector zich tien jaar geleden bevond, is het voldoende de krantenkoppen uit de tijd te bekijken: achterstallige betalingen, gebrek aan brandstofvoorraden, dreigende faillissement voor tientallen elektriciteitscentrales, stakingen en bevroren steden. Tsoebais en zijn team hebben – zo lijkt het – het onmogelijke gedaan: aantonen dat de marktverhoudingen effectiever zijn dan overheidsmonopolies. Dit is een unieke ervaring voor ons land, dat de laatste jaren een tegenovergestelde koers insloeg.”

No comments: