3/18/08

Piramidespel

Rossiiskaja Gazeta schrijft dat op dit moment tegen de miljoen Russen slachtoffer zijn van een piramidespel. Er zijn honderden miljarden euro’s mee gemoeid.
Er ligt al twee jaar een wet in het parlement dat kredietorganisaties moet reguleren. Formeel heeft de politie geen bevoegdheid om op eigen initiatief hun activiteiten te controleren. Slachtoffers kunnen aangifte doen, maar dit gebeurt zelden omdat men vaak lang blijft hopen dat het geld alsnog komt. Alleen consumentenautoriteit Rospotrebnadzor kan kijken of de winstmarges die de kredietorganisaties in hun reclamefolders aanbieden wel met de werkelijkheid strookt.

Als belangrijkste reden voor het probleem noemt de krant de financiële ongeletterdheid onder de bevolking. Op dit moment heeft minder dan de helft van de bevolking een bankrekening. Ongeveer 0,15% is actief op de aandelenmarkt. Er is de hoop dat de nieuwe generatie op school wordt opgevoed met het principe ‘ik vertrouw, maar controleer ook’.

Populair zijn de vastgoedpiramides, waarbij mensen geld investeringen in de bouw van een appartementencomplex, waarin zij later zelf zouden kunnen gaan wonen. Tot en met de bouw van het fundament lijkt alles goed te gaan. Dan verrijst er plots geen appartementencomplex, maar een supermarkt. Of het fundament wordt überhaupt niet afgebouwd. De investeerders die hun geld terug willen hebben weinig tot geen rechten. Zij hebben vrijwillig hun geld afgedragen op basis van een document zonder juridische betekenis. Volgens het burgerlijk wetboek is de aankoop van een huis pas geldig wanneer er een verkoopovereenkomst gesloten is en het huis geregistreerd staat bij de overheid.

Experts zien in de recente commotie rond de piramides juist het teken dat de piramides uiteen beginnen te vallen. Rusland is niet langer een land waar snel veel geld verdient kan worden. De zwendelaars breken hun piramides af en verkassen hun activiteiten naar het buitenland.

No comments: