3/18/08

Boekenverbranding

De medevoorzitter van de Russische Raad voor Mufties, Moekaddas Bibarsov uit kritiek op zijn geloofsgenoten van het ‘Spirituele Bestuur van Moslims’ (DOEM)in Tatarstan’. De laatstgenoemde organisatie veroorzaakte een schandaal in de Islamitische samenleving door Islamitische boeken, die op de overheidslijst van verboden literatuur staan, te verbranden. Zo schrijft Kommersant.

Bibarsov: “De verbranding van religieuze boeken is niet gewoon vreemd, het is in de 21ste eeuw ondenkbaar. Voor onze ogen herrijst de bloedige periode van de inquisitie in het Middeleeuwse Europa, de stofverspreidende vuren in de straten van Hitlers Duitsland, de concentratiekampen. Daar verbrandde men eerst boeken en vervolgens mensen.“

De verantwoordelijke moefti uit Tatarstan zegt de mensen alleen te willen helpen. “Veel gelovigen weten niet wat de rechtshandhavende organen van hen verwachten. “ We hebben aan de procureur gevraagd hoe we dit het beste konden doen. Hij raadde ons aan ketels te gebruiken.”

De plaatselijke procureur distantieert zich van de boekenverbranding. Dit gebeurde volgens hem op initiatief van de Tataarse DOEM zelf. “Het is jammer dat Bibarsov onze aanbeveling van het gebruik van ketels verkeerd interpreteert. Er was geen sprake van druk.”

Op de lijst van verboden literatuur staan inmiddels 16 islamitische boeken. Ik ben nog geen geval tegengekomen waarbij de lijst gebruikt werd in een strafzaak.

No comments: