10/29/07

Olieleveranties aan Oekraïne

http://www.expert.ru/articles/2007/10/23/Ukrtatnafta-konflikt/

Ekspert publiceert een artikel over strubbelingen met de olieleveranties vanuit Rusland aan Oekraïne. De olieverwerkingsfabriek in Krementsjoek produceert 40 tot 45% van de olieproducten op de interne markt van Oekraïne. Tatneft, het oliebedrijf uit Tatarstan, een regio in Rusland, heeft de aanvoer stop gezet nadat op 19 oktober het kantoor van Oekrtatnaft, de eigenaar van de olieverwerkingsfabriek, werd bezet door een groep van 50 gewapende mannen. Sindsdien is de aan Tatneft loyale CEO Sergei Gloesjko niet langer welkom. Op zijn stoel zit nu zijn voorganger Ovtsjarenko die in 2004 ontslagen werd.

In mei 2004 besloot een bevoegde Oekraïense instantie dat de aandelenpakketten die voorheen toebehoorden aan de Amerikaanse Seagroup International en het Zwitserse Amruz Trading te rekenen tot het pakket van Naftogaz Oekraine dat zo een meerderheidsbelang van 61,35% in handen kreeg. Tatneft en de republiek Tatarstan samen goed voor 37,4% van de aandelen vechten deze beslissing sindsdien aan. Door het conflict tussen de aandeelhouders kwam men nog niet toe aan vervanging van Gloesjko.

Naftogaz Oekraine nam deze maand het recht in eigen hand en bezette met behulp van private veiligheidsmensen het kantoor. De premier minister van Tatarstan spreekt over een 'gewelddadige overname' en zette de olieleveranties stop. Pas als Gloesjko weer aan het werk is draaien de Tataren de kraan weer open.

Het Oekraïense ministerie van Energie zegt willekeurige gewelddadige oplossingen voor conflicten tussen aandeelhouders niet te accepteren en bekijkt op dit moment nogmaals de documenten die ze al sinds 2004 bestuderen. Ekspert suggereert dat het ministerie voorlopig de kat uit de boom kijkt omdat niemand verantwoordelijkheid wil nemen voor een beslissing zo lang het nog onzeker is wie op welke plaats in de nieuwe Oekraïense regering komt te zitten.

No comments: