10/29/07

Iran

http://www.expert.ru/printissues/expert/2007/39/putin_v_tegerane/

Een journalist van Ekspert stelt zich de vraag waarom Poetin als eerste Russische leider juist op dit moment een bezoek bracht aan Iran. Na een samenvatting van de internationaal-politieke verwikkelingen volgt een opsomming van economische banden tussen Rusland en Iran.

Gazprom participeert in de twee projecten die het olieveld Zuid-Pars ontginnen. Daarnaast wil Gazprom meedoen aan de bouw van een pijpleiding van Iran via Pakistan naar India. Wanneer RAO-UES (het Russische elektriciteitsbedrijf) ooit de atoomenergiecentrale Bushehr afbouwt wacht hen noch twee gelijkwaardige projecten met een totaal prijskaartje van 4 miljard dollar.

Daarnaast is er het belang van de defensie industrie. Omdat Iran geen hoogwaardig militair materieel in het Westen kan kopen is het land aangewezen op Rusland. Zo wil Rusland motoren leveren voor straaljagers en bommenwerpers van Iranese makelij. De Iraniërs kunnen deze motoren (RD-33 en RD-5000) voorlopig nog niet zelf produceren en zijn, nu ze deze vliegtuigen in serieproductie genomen, hebben volledig afhankelijk van de Russen, schrijft Ekspert.

Dit en andere investeringen maken samen een pakket van 130 economische projecten met een totale som van 100 miljard dollar. Poetin zou de documenten in Teheran tekenen maar besloot dit op het laatste moment uit te stellen tot november. Wellicht is dit zijn wijze om de Iraniërs aan de onderhandelingstafel te houden.

No comments: