7/30/07

Rondje verkiezingen

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=789575
http://www.expert.ru/articles/2007/07/25/rogo/
http://www.rg.ru/2007/07/27/sps-vybory.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=789229
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=7890373

De partij ‘Machtig Rusland’ hoorde deze week dat haar registratie is afgekeurd. De Federale Registratie Dienst(FRS)heeft telefonisch gecontroleerd of de op de ledenlijst genoemde personen wel lid van de partij zijn. Het antwoord was niet altijd bevestigend. Volgens de woordvoerders van Machtig Rusland mag de FRS dit helemaal niet doen en zegt het niets dat mensen niet telefonisch hun lidmaatschap willen bevestigen. De officieuze partijleider Rogozin kondigt ‘plan B’ aan. Waarschijnlijk stelt hij zich nu kandidaat voor de ‘Russische Patriotten’. Deze partij is al ingeschreven.

Het verhaal gaat dat de presidentiële administratie de populaire Rogozin uit de federale politiek wil weren. Men zou bang zijn hij met zijn campagne de focus in het maatschappelijke debat zou leggen op nationalistische sentimenten wat vervolgens zou kunnen leiden tot etnisch geweld. Anderen zeggen juist dat ´Machtig Rusland´ de steun had van aan Verenigd Rusland gelieerde personen binnen het ´Kremlin´. MR zou stemmen kunnen trekken aan de linkerflank van Rechtvaardig Rusland.

Ekspert wijst op data van onderzoeksbureau VTsIOEM die laten zien dat het nationalistisch getinte electoraat breed verspreid is over de verschillende partijen. Ze zitten en bij VR, RR, de KPRF en de LDPR. Zo komt Zjirinovskii straks met de leuze ´Wat goed is voor Russen, is goed voor allemaal´.

Ryzkkov maakte handig van de situatie gebruik door de internationale pers te vertellen dat er een zwarte lijst zou bestaan van politici die net als Rogozin uit de federale politiek geweerd zouden worden. Als echte democraat en 'criticus van het regime' staat hij natuurlijk ook op die lijst. Dit heeft de partij SPS overigens niet weerhouden om hem samen met Nemtsov, vicepremier in 1997 en 1998 en Belykh, de partijleider van SPS, aan te wijzen voor de eerste drie plaatsen op de verkiezingslijst. Dit gaat nog bevestigd worden tijdens een congres. Er was ook een internetstemming op de SPS website. Deze diende echter alleen ter indicatie. Jong talent Marija Gaidar haalde na Belykh de meeste stemmen. Klaarblijkelijk niet genoeg om oudgedienden Nemtsov en Ryzjkov te kunnen passeren.

De KPRF haalde het nieuws met het bericht dat de afdeling in de Chabarovsk regio een voormalig vicepresident van Rosneft, Joeri Matveev, voordraagt als regionale lijsttrekker. Dit ligt gevoelig omdat de ‘avant-garde van het proletariaat’ tijdens de vorige verkiezingen kritiek kreeg na het toewijzen van verkiesbare plaatsen aan drie Joekos baronnen.

Ook bij Verenigd Rusland is de interne strijd om de verkiesbare plaatsen losgebartsen. Kommersant bericht dat er voor sommige plaatsen op de kieslijst wel 13 kandidaten zijn. De krant noemt ook twee gefortuneerde pretendenten. Staalmagnaat Rasjnikov staat op plaats 11 van de Russische Forbes lijst. Vakgenoot Andrei Kozytsjyn staat op plaats 46. Bogdantsjikov, de huidige CEO van Rosneft, zal waarschijnlijk verkiesbaar zijn in Sachalin waar zijn bedrijf veel mensen salaris betaalt. Niemand twijfelt eraan dat hij als lijstduwer – of ´stoomlocomotief´in het Russisch – zal fungeren en uiteindelijk niet in het parlement zitting zal nemen.

Eerder berichte ik al over de verwarring rond het gebruik van billboards voor politieke campagnes. Lebedev van Rechtvaardig Rusland heeft weer een klacht ingediend. Ditmaal tegen billboards van de jongerenbeweging van Verenigd Rusland die waarschuwen tegen eenarmige bandieten. Ook Lebedev probeerde de regels te omzeilen door zich op te werpen als de uitdrijver van gokkasten uit Moskou. Zijn plakkaten werden echter al snel verwijderd als zijnde politieke agitatie. Iets dat met de nieuwe regels alleen tijdens de officiële campagne periode mag plaats vinden. Een LDPR kandidaat in Jaroslavl speelt het handiger. Zijn foto hangt door de stad met een oproep tot gezamenlijke voorbereidingen voor de festiviteiten van het 1000 jarige bestaan van de stad dat over drie jaar plaats vindt.

No comments: