7/30/07

Onroerend goed

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=789968
http://www.rg.ru/2007/07/26/kvartiry.html
http://www.rg.ru/2007/07/26/garazhi.html


De belastingdienst richt zijn pijlen op de huizenmarkt. De rechter heeft een groot makelaarsbedrijf in staat van beschuldiging gesteld voor belastingontduiking. Illegale onderhuur van appartementen wordt aangepakt door middel van kliklijnen.

Het doortrapte maar betrapte makelaarsbedrijf liet hun klanten een huis reserveren in een nieuwbouwproject door een aandeel te kopen in een bedrijf gelieerd aan het eigen bedrijf. Dit aandeel fungeerde als aanbetaling maar werd in de boeken van de makelaar lager gewaardeerd dan de aankoopprijs. Zo wist de makelaar zijn omzet te drukken en belasting te ontduiken. Juristen twijfelen aan het succes van de uitspraak. Veel makelaars werken met nog veel gecompliceerdere trucs.

Alleen al in Moskou worden meer dan 100.000 huizen verhuurt. Toch betalen slechts 3500 rechtspersonen de verplichte 13% inkomstenbelasting. De belastingdienst hoopt dat buren onderverhuurders zullen gaan aangeven via anonieme kliklijnen. Het nut van deze actie is volgens Rossiiskaja Gazeta twijfelachtig. Naast de valse aangiftes die slechts ellende veroorzaken vreest de krant dat wanneer het plan zou werken de verhuurders de 13% belasting zullen gaan doorberekenen aan hun huurders, in veel gevallen mensen rond of onder bestaansminimum. Ook veel verhuurders leven trouwens onder de armoedegrens. Zij huren elders een goedkopere woonplek.

Ook garagebezitters zien de arm van de wet op zich afkomen. Het ministerie van binnenlandse zaken wil een lijst opstellen van alle miljoenen garages,werkplaatsen en hun eigenaren. De garages zijn immers een bron van criminaliteit: gestolen auto’s, narcotica, partijtjes drank en sigaretten en ook wapentuig en explosieven. Advocaten zeggen echter dat een garage niet anders is dan een eigen huis. Politie mag slechts met toestemming van eigenaar of rechter een privéeigendom betreden.

Tsja dan moet de eigenaar natuurlijk wel kunnen bewijzen dat hij de eigenaar is, denk ik. Misschien toch niet zo slecht, zo een registratiesysteem.

No comments: