6/25/07

Politieke partijen

22 juni 2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=775056
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=775478
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=776895

Jabloko gaat meedoen aan zowel de parlements- en de presidentiële verkiezingen om zo zeggen ze‘de Russen een alternatief te tonen voor het huidige autoritaire regime’. Presidentskandidaat is andermaal partijleider Grigorii Javlinksii.

Zelfs in de ‘liberale’ krant Kommersant is tussen de regels door een afkeer van de snobistische houding van Jabloko te lezen. Jabloko is de enigste democratische oppositiepartij, verkondigt Javlinskii: Er zijn Kremlin projecten die democratische partijen imiteren , er is de SPS die een weg gekozen heeft waarbij het niet in oppositie met het Kremlin kan staan, er is ‘ Een alternatief Rusland’ (Kasparov) dat verandert is in een ‘totalitaire sekte’.

Deze laatste afwijzing leidde nog tot discussie met vooral de jongeren binnen Jabloko. De partijraad oordeelde dat Jabloko alleen geïnteresseerd is in een democratische oppositie zonder nationalisten en stalinisten. Samenwerking met ‘Een alternatief Rusland’ kan alleen plaats in het kader van sociale protestacties.

Jabloko’s programma stelt het volgende voor: ‘restauratie van de democratische basis, hervorming van het staatsapparaat, de scheiding van overheid en zakenleven, de erkenning van de schuld van de overheid ten opzichte van de samenleving, de onschendbaarheid van privaat eigendom, steun aan de gewone ondernemer, hervormingen van slarissen en arbeidsvoorwaarden, beteugeling van monopolieposities, investeringen in het onderwijs, ecologie en gezondheidszorg.’

Prachtige idealen vind ik zelf. Jammer echter van de onconstructieve houding van de eeuwige partijbaas. De paradox van de partij zit al besloten in zijn naam: Jabloko ,appel, klinkt als een spontane, vrije, groene partij, maar is in feite de afkorting van Javlinksii blok.

Dmitri Rogozin, de voormalig partijleider van het na een racistisch tv spotje in diskrediet geraakte Rodina, is klaar voor een comeback. In zijn thuisbasis, de Voronezj regio is hij gekozen tot regionale leider van de nieuwe partij ‘Machtig Rusland’ (Velikaja Rossia). Machtig Rusland kondigde deze week aan voldoende handtekeningen binnen te hebben gehaald voor deelname aan de parlementsverkiezingen. De partij verwacht geen tegenwerkingen van de centrale overheid bij het registratieproces. Ze hebben immers slim hun partijstatuten één op één overgenomen van de al geaccepteerde concurrent ‘Rechtvaardig Rusland’.

De leden komen voornamelijk uit het voormalige Rodina kamp, de DPNI (die vervelende jongens die elke keer weer opduiken als er ergens een etnisch getint relletje plaats vindt, JM) en verassend ook de Krasnojarsk afdeling van Jabloko.

Kommersant zinspeelt op de mogelijkheid dat Rogozin een politieke ruil zal maken met het Kremlin. Hij zal wellicht zijn oppositie opgeven voor een gouverneurspost.

No comments: