6/25/07

Misdaadbestrijding en internet

23 juni 2007
http://www.rg.ru/2007/06/23/kadry.html
http://www.rg.ru/2007/06/23/korrupciya.html
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=775405
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=777314

Binnen de ‘genprokuratoer’, zeg maar het Russische OM, komt er een aparte onderzoekscomité. Dit is een eerste stap richting een scheiding van de taken van onderzoek en toezicht. Voorstanders waaronder Joeri Tsjaika, de huidige procureur-generaal, denken dat dit de effectiviteit ten goede komt. Anderen zijn bang dat het de macht van het instituut zal schaden. Het is opvallend dat Tsjaika zo zelf afstand doet van het recht tot benoeming van zijn eerste ondergeschikte. De president benoemt in de toekomst het hoofd van het onderzoekscomité.

Ook wil Tsjaika binnenkort een aparte afdeling voor corruptie. Het aandeel corruptiezaken in het totaal aantal zaken dat voor de rechter wordt gebracht is nu slechts 0,04%. Hij bezocht recent Spanje om daar van zijn collega’s te leren.

In Chabarovsk vindt een uniek proces plaats tegen de vermoedelijke leiders van de criminele groep ‘Obsjaka’. De procureur kan geen concrete misdaden bewijzen maar wil aantonen dat deze mannen leiding gaven aan een criminele organisatie van 4000 personen: illegale handel in auto’s, boten, benzine en drugs, inbraken, afpersing en prostitutie. Het wordt verwacht dat de zaak wel twee jaar gaat duren.

FSB directeur Patroesjev melde deze week dat het terroristische gevaar in het laatste jaar vermindert is. In 2005 vonden er 257 aanslagen plaats. In 2006 ‘slechts’ 112. De geheime dienst zou 300 aanlagen verijdeld hebben. Over het internet en de daar aanwezige extremistische lectuur zegt hij dat het voor een afzonderlijk land onmogelijk is controle op het internet uit te oefenen. Dit is iets voor internationale samenwerking.

Eerder deze week sprak een woordvoerder van de generaal procureur enigszins onbenullig over de noodzaak het internet te controleren. De mensenrechtenactivisten stookten het vuurtje vervolgens op met tot de verbeelding sprekende termen als cyberdisidenten. Technische kennis lijkt echter bij beide partijen te ontbreken. Mensenrechtenactivisten gaan ervan uit dat elke cyberaanval op één van de sites van hun strijdmakkers vanuit het Kremlin komt. Ze overschatten de techniek die nodig is om zoiets te doen. Iedereen kan op Russische websites voor minder dan 100 dollar hele doe het zelf hacker pakketten kopen. Onderschat wordt de mogelijk voor de Russische overheid om in navolging van China bepaalde delen van het net af te schermen. In China is er maar één kanaal dat in verbinding staat met de buitenwereld en de overheid is eigenaar. In Rusland heeft elke zichzelf respecterende provider meerdere van dat soort kanalen. Om controle te krijgen zou de hele markt van internet diensten moeten worden afgebroken en opnieuw opgebouwd, zegt een provider.

No comments: