6/25/07

Jeugdbewegingen

21 juni 2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=776958
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=776169
http://www.expert.ru/articles/2007/06/18/otvetka/

De pro-Kremlin jeugdbewegingen krijgen tegengas. Senator Sloetsker, lid van de commissie voor (etnisch)-nationale politiek heeft de procureur verzocht onderzoek te doen naar de jeugdbeweging de ‘mestnye’ (‘de lokalen’). De klacht luidt dat de beweging opgeroepen heeft tot etnische haat tijdens een protestactie gericht tegen allochtone taxibestuurders. ‘De lokalen’ zijn van mening dat allochtone taxibestuurders te vaak vechten met hun klanten en dat zij doorrijden na ongelukken. Ze eisen dat de migratiedienst met een ‘oplossing’ voor het probleem komt. Ook delen ze flyers uit waarop een Slavisch meisje staat dat op duidelijke wijze te kennen geeft niet in een migrantentaxi te willen stappen.

Aleksandr Sjoernev, van de jongerenbeweging van Jabloko, heeft zich bij de procureur beklaagd over de ‘Nasji’ beweging en de ‘jonge garde’, de jeugdbeweging van de partij ‘Verenigd Rusland’. De klacht betreft hun acties tegen de Estse overheid. Door de Estse overheid aan te spreken als fascisten en op te roepen tot een economische boycot zouden de jongerenbeweging zich schuldig maken aan het oproepen van (etnisch-)nationale haat. De procureur heeft Sjoernev gevraagd zijn klacht te komen verhelderen. Sjoernev verwacht niet dat het onderzoek tot vervolging zal leiden. Maar het feit dat er een onderzoek komt is al een resultaat op zich, voegt hij toe.

De jongerenbeweging, de Georgievtsy, recent bekend van hun acties tegen de gay parade, organiseren straatpatrouilles ter bescherming van een kapel in Moskou. Zo beschrijft een bericht van Ekspert. De kapel zou onteert worden door sodomieten (lees homo’s). Deze week werd de straatpatrouille aangevallen door een onbekende groep personen, waarbij het zelfs in de kapel tot een handgemeen kwam. Op straat vielen zelfs schoten. Eén jongere raakte zwaar gewond. De politie pakte een aantal van de aanstichters op, maar die werden al snel weer vrijgelaten. De aanvallers waren geen homo’s, zegt de woordvoerder van de Georgievtsy, maar waarschijnlijk personen die door homo’s op ons afgestuurd zijn. Het plein is een hangplek voor jongeren. Wellicht waren de aanvallers niet zozeer homo’s als wel drug dealers die genoeg hadden van de gelovige jongeren, lees ik tussen de regels door. Aan de andere kant is het niet uit te sluiten dat ook seksuele minderheden zich gewelddadig willen verzetten. De Russische civiele maatschappij zit vol met schijnbare tegenstrijdigheden, zeker voor de westerling.

No comments: