6/25/07

Gas

23 juni 2006
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=777379

Het belangrijkste nieuws was deze week de overeenkomst tussen Gazprom en TNK-BP waarbij Gazprom voor 700-800 miljoen dollar TNK-BP’s aandelen in het Kovytkin veld koopt.

Vicepremier Medvedev zegt cryptisch: Om in het klooster te kunnen blijven, moet men af en toe ook naar buiten, schoon schip maken en vervolgens opnieuw binnengaan. Het klooster is uiteraard Rusland. BP is straks opnieuw welkom maar onder nieuwe en voor de komende tijd realistischere voorwaarden. Er ligt een aanbod voor een minderheidsbelang van 25% in het Kovytkin veld zelf, maar het lijkt waarschijnlijker dat TNK-BP of BP op eigen houtje meer interesse heeft in ander projecten. In ruil voor deze deelname zou BP ook een aantal eigen activa moeten openstellen voor deelname van Gazprom. Een dergelijk strategisch partnerschap sloot ook het Italiaanse ENI met Gazprom.

In een notendop: BP heeft zich vanaf 1998 ingekocht in RUSIA Petrolium, toentertijd licentiehouder van het veld. Dit deed ook TNK van de Rus Vekselberg. In 2003 smeden beide bedrijven de holding TNK-BP die samen 62% van de aandelen in handen had. Productie van het veld begon in 2006, maar echter in zeer kleine hoeveelheden. Bij lange na niet genoeg voor het bestemmingsplan van het veld besloten in de licentie. Volgens de licentie zou er flink wat energie geleverd moeten worden aan de nabijgelegen Irkoetsk regio. Nu is het verkopen van gas voor Russische prijzen niet bepaald lucratief. Dit lijkt me de reden dat er niet voldoende in het veld geïnvesteerd om de productie tot het verwachte niveau op te schroeven. Wellicht had TNK-BP zich verkeken op de politieke wil van Gazprom en het Kremlin om het bestemmingsplan na te leven. Exporteren voor wereldprijzen lukt immers alleen via gasleidingen van Gazprom en dus toestemming van de federale overheid. Gazprom wordt door de staat verplicht aan de interne Russische markt te leveren, maar krijgt in ruil de krenten uit de pap toegeworpen.

De verkoopprijs van 700-800 miljoen dollar komt overeen met de door RUSIA Petroleum sinds 1993 gemaakte kosten. Kommersant is dan ook van mening dat TNK-BP een goede deal heeft gekregen. Beide partijen kunnen zonder gezichtsverlies te onderhandelingstafel verlaten.

Gazprom heeft ook een oogje op twee andere krenten uit de pap, Sakhalin 3 en het Tsjajadin veld in Jakoetie . Sinds de jaarwisseling is het echter volgens de wet niet meer aan de overheid toegestaan om zonder veiling/concours licenties te vergeven. Gazprom zegt dat de wet dan maar weer gewijzigd moet worden. Anderen waaronder Alekperov van Loekoil, premier Fradkov en president (gouverneur) van Jakoetie stellen voor Gazprom aan te wijzen als operator van het project. De overheid behoudt dan de licentie en andere partijen kunne worden betrokken bij de ontginning.

Gazprom heeft een goede claim op Sakhalin 3. Het moet immers volgens een onder auspiciën van de overheid gesloten deal vanaf 2012 10 miljard m3 gas per jaar aan Zuid Korea gaan leveren.. Dan moet de overheid ook maar zorgen dat Gazprom de nodige bronnen krijgt, redeneert het gasbedrijf. Gazprom wil natuurlijk best met de Koreanen handelen. Daar valt een relatief goede prijs te halen.

Exxon, operator van Sakhalin 1, wil 8 miljard m3 per jaar naar China gaan exporteren. Gazprom begint volgens Kommersant ook hier de druk op te voeren. Volgens plaatsvervangend CEO Anenkov groeit de energiebehoefte van Kamtsjatka zo dat al het gas uit Sakhalin 1 aan de Russische consumenten verkocht zou moeten worden. Uiteraard voor een mindere prijs dan de Chinezen zouden willen betalen.

No comments: