5/21/07

Verbod Gay parade

16/05/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=765684

Kommersant bericht dat de Moskouse overheid de gay-parade, gepland voor 27 mei, heeft verboden. Ze geven toe aan de vele verzoekschriften van burgers en het dreigement van orthodoxe groeperingen dat zij ‘lichtblauw (shorthand voor homoseksueel) bloed zullen laten vloeien’. De organisatoren van de parade zeggen niet bang te zijn. De demonstratie gaat door.

Volgens het veiligheidscomité van de Moskouse overheid overtreed de gay parade artikel 17 van de constitutie waarin staat dat ‘de realisatie van de rechten en vrijheden van de mens en de burger niet de rechten en vrijheden van andere mensen mogen treden.’ De organisatie wijst erop dat de actie niet gepland is als een schokkerend carnaval maar een bescheiden demonstratie voor een tolerante houding ten opzichte van seksuele minderheden.

Een politicus van de partij van Zjirinovski noemt het verbod een enorme fout. ‘De reputatie van ons land krijgt weer een klap.’ Zelf zal hij echter niet meelopen. ‘Dat zou zeer ongepast zijn voor een parlementariër.’ Kommersant verwacht overigens honderden internationale gasten waaronder Europarlementariërs.

Vorig jaar verbood burgemeester Loezjkov de parade ook al. Hij noemde het toen ‘een zaak van satanisten’. De demonstranten werden vervolgens belaagd door de ME en orthodoxe groeperingen. Gedurende het afgelopen jaar is Loezjkov zwaar bekritiseerd door zijn collega’s uit Berlijn, Londen en Parijs. Zonder resultaat blijkbaar.

1 comment:

Anonymous said...

This is great info to know.