5/21/07

Procureur Tsjetsjenië onder vuur

17/05/2006

http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=766117

De regionale ombudsman voor mensenrechten in Tsjetsjenië, Noerdi Noechazjijev, beschuldigt de door het federale ministerie van binnenlandse zaken aangewezen procureur van de republiek van ‘een misdadig gebrek aan daden ter bescherming van de lokale bevolking’.

Procureur Koeznetsov zou volgens Noechadzjiev zijn verantwoordelijkheid verzaakt hebben. Van 229 goed gedocumenteerde schendingen van burgerrechten waarbij veiligheidsorganen betrokken zijn is er geen enkele zaak tot de rechter gebracht. Hij zet de ‘Rus’ weg als een carrièrejager die ‘als kolonel naar Tsjetsjenië is gekomen om er als generaal te vertrekken’.

De procureur denkt dat de president Ramzan Kadyrov achter de beschuldigingen zit. Hij zou zijn eigen mannetje op de procureurstoel willen zetten. ‘Ons werk kent natuurlijk veel gebreken, maar de laatste tijd hebben we tientallen zaken van mensenrechtenschendingen en corruptie onder hoge ambtenaren voor de rechter gebracht.’

Een woordvoerder van de Tsjetsjeense vestiging van de mensenrechtenorganisatie Memorial steunt de procureur. “Koeznetsov is de eerste procureur waarbij men begonnen is om iets te doen. Voor zijn komst was de situatie aanmerkelijk slechter en niemand maakte zich ergens druk om.’ Ze sluit niet uit dat men Koeznetsov weg willen jagen.

Medewerkers van Koeznetsov brengen een zaak in herinnering waarbij de procureur een vriend van president Kadyrov wilde vervolgen. De rechter verklaarde de zaak uiteindelijk onontvankelijk. Koeznetsov maakte echter geen vrienden.

Kommersant merkt op dat het onderzoeksbureau van de procureur het enigste niet door de Tsjetsjeense president gecontroleerde politie orgaan in de republiek is. De krant impliceert dat tegenstanders van de Russische aanwezigheid in de republiek daar ook eens aan moeten denken.

No comments: