5/21/07

Gouverneur maakt gebaar naar stad

15/05/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=765007

Kommersant bericht dat gouverneur Matvienko 70% van de straatreclame uit de stad van Sint Petersburg gaat verwijderen. Reclame schaadt niet allen het aanblik van de stad maar ook de verkeersveiligheid.

De aankondiging kwam nadat Poetin tijdens een bezoek had geklaagd dat de stad door reclame uitingen verpest werd. Een slimme zet van de president. 96% van de inwoners van Sint Petersburg steunt het voorstel. Recente demonstraties vonden een groot deel van hun aanhang in een algemene stemming dat het stadsbestuur het historische aanblik van de stad verkwanseld.

In het kader van de nieuwe wet over reclame heeft de gemeente pas 500 vergunningen verleend voor het plaatsen van reclame. Er hangen echter ongeveer 20.000 reclamedragers aan muren en boven straten. Een goed moment voor een grote schoonmaak dus. De zeer grote formaten verdwijnen helemaal. Formaten tot 3 x 6 meter mogen worden vervangen door kleinere versies.

De schade voor de reclamemarkt wordt geschat op 75 tot 100 miljoen dollar. De lokale overheid zelf verliest ongeveer 40 miljoen dollar aan inkomsten. In Moskou werden in de lente van 2006 al 227 borden boven en naast de snelweg verwijderd. De exploitanten werd toen nog een alternatieve plaats aangeboden.

No comments: