5/21/07

Groei industriële productie daalt

18/05/2007
http://www.kommersant.ru/doc.html?docId=766467

De groei van de industriële productie is in april afgenomen tot 4,6%. Inde voorgaande drie maanden observeerde Rosstat een groei van 8%. Experts maken zich geen zorgen en spreken van een terugkeer naar een normaal niveau.

De groei van de verwerkingsindustrie daalde tot 7% in april van 12.5% in maart en 14% in februari. De groei van de delfstoffenindustrie daalde tot 2% in vergelijking met 3.8% in maart en 4.3% in februari. Het verschil in groeipercentages tussen beide industrieën laat zien dat de Russische economie in de breedte groeit.

Analisten van Renaissance Capital en Troika Dialog noemen de groeidaling volkomen verwacht. Deze groeicijfers dichter liggen bij de prognoses voor het eind van het jaar. De abnormaal hoge groeicijfers voor de eerste maanden van dit jaar waren volgens hen vooral het resultaat van een verlaat effect van twee tot drie jaar geleden gemaakte investeringen.

Goldman Sachs is iets ongeruster. Hun expert wijst erop dat april ook nog eens een extra werkdag had. Dit komt wellicht omdat ze zelf het hoogste groeipercentage voor 2007 voorspelden. Namelijk 7%. Renaissance Capital (5.5%) en Troika Dialog (6%) waren al voorzichtiger. Het ministerie van economische ontwikkeling verwacht overigens maar 4.3% groei. (In 2006 was de 3.9%)

Sommige sectoren blijven het zeer goed doen. De productie van gasturbines groeide met 10.6%, stalen pijpen met 20% en verrijdbare kranen met 31.1%.

No comments: