5/1/07

Ikea geplaagd door controlerende organen

25/04/2007
http://www.expert.ru/articles/2007/04/25/ikea/


Expert schrijft dat Ikea, vooralsnog bekend als een zeer succesvol internationaal concern in Rusland, tegen steeds meer problemen op loopt. De Zweden zouden zich te arrogant gedragen.

Tijdens de bouw van een Mega Mall in Samara is Ikea betrapt op het inhuren van 300 illegale arbeiders. De werkgever kan bestraft worden met een boete van 10.000 tot 25.000 euro per werknemer. De migratiedienst eist nu een bouwstop van 90 etmalen.

In Kazan heeft Ikea problemen met de brandveiligheid van een andere Mega Mall in aanbouw. Een Russische partner zou zich al willen terugtrekken uit het project. Volgens Ekspert leert Ikea niet van haar fouten want ook in Nizhni Novgorod werd de Mega in September 2006 gesloten vanwege de brandveiligheid. Ook in Jekaterinenburg en Khimki waren er problemen. In Novosibirsk waar het complex in de herfst zal openen lijkt het ‘voorlopig’ goed te gaan.

Ekspert speculeert over de redenen voor de extra aandacht die Ikea van de procureur krijgt. Weigeren ze soms smeergeld te betalen? Zijn lokale projectontwikkelaars jaloer? Het gaat immers om zeer grote complexen van 120 tot 150 duizend m2, waar ook andere winkels in gevestigd zijn.

Een expert van de Russische concurrent Park House zegt dat Ikea overal ter wereld gelijksoortige projecten wil bouwen en dat ze die niet in overeenstemming kunnen brengen met de Russische bouwnormen voor publieke gebouwen. Een ander noemt Ikea een koppig bedrijf. ‘Ze willen onder eigen leiding in een vreemd klooster overnachten.’ ‘De Zweden denken dat ze als grote werkgever en belastingbetaler kunnen rekenen op privileges en een bijzondere relatie met de controlerende organen.’

No comments: