5/1/07

Protectionistische maatregelen voor houthandel

25/04/2007
http://www.kommersant.ru/


In Kommersant’s Business guide staat een lang achtergrondartikel over aangekondigde protectionistische maatregelen die de Russische houthandel moeten helpen zich verder te ontwikkelen.

Het ministerie van economische ontwikkelen en handel heeft een stapsgewijze verhoging van exporttarieven aangekondigd. In juli stijgt het tarief van 6.5% naar 10% van de verkoopprijs. Vervolgens wordt het tarief jaarlijks met één derde verhoogt. In 2010 is de exportheffing dus al 20%.

Finse houtimporteurs maken zich ernstige zorgen. De Finse minister van buitenlandse zaken wil het punt aankaarten tijdens de WTO onderhandelingen met Rusland. De importeurs dreigen hun heil elders te zoeken, in de Baltische staten of Zuid Amerika.

Een Russische expert wijst erop dat de Finnen twee maal zo weinig hout verwerken als Russische bedrijven, maar dat de inkomsten van de Finse staat uit de export van hout de Russische cijfers drie maal overtreffen.

Dit komt omdat Rusland bijna alleen maar onverwerkt hout produceert, terwijl de technologisch hoogstaande Finse fabrieken veel meer winst uit het product kunnen halen. Zowel de Finnen als de Russen zijn het daar over eens. De Finnen denken dat de ontwikkeling van de bedrijfstak in Rusland vooral zal komen vanuit hun dochterondernemingen in Rusland. Volgens hen zullen hogere tarieven leiden tot een daling in het aantal investeringen in deze bedrijven. De Russen verwachten echter dat wanneer de export minder rendabel wordt internationale bedrijven meer fabrieken in Rusland zullen gaan bouwen. Het verlies aan export moet dan echter wel opgevangen worden door een groei van interne vraag.

Belangrijk is dan echter wel een stabiele en voorspelbare markt waarin grote investeringen gemaakt kunnen worden die pas over 10, 20 of 30 jaar winstgevend zullen worden. Eerst moet het hout verwerkt worden tot celstof. Zo’n fabriek kost 1 miljard euro. Fijnpapier wordt geproduceerd met een papiermachine van al snel 150-200 miljoen euro. De Finnen vinden de aangekondigde verhoging van exportheffingen geen teken van een stabiele markt. Voor de Russen is een strak geplande periodieke verhoging, in vergelijking tot de chaotische jaren negentig stabiel genoeg.

No comments: