10/24/07

Veiligheidsdiensten

http://www.expert.ru/articles/2007/10/16/gromov/
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=816023

Er wordt gepraat over een 'oorlog tussen de veiligheidsdiensten.' Kommersant schrijft dat 'deze oorlog al jaren gaande is maar dat de laatste veldslag standvastig vlak voor de verkiezingen plaats vindt.

Een recente golf arrestaties (o.a. Boel'bov en Gajdoekov) duidt op een conflict tussen de Narcoticadienst en de FSB, aldus Kommersant. Vorige week schreef de baas van de Narcoticadienst, mijnheer Tsjerkesov, na aanleiding van de speculaties rondom deze ogenschijnlijk gefabriceerde corruptiezaken een emotionele oproep om toch vooral de gelederen gesloten te houden.

Tsjerkesov schreef al eerder in 2003 een legendarisch artikel in Komsomolskaja Pravda. Daarin beschreef de generaal de historische rol van de veiligheidsdiensten in de ontwikkeling van Rusland. Het land hangt zijns inziens aan de 'haak van de Tsjekisten'.

Daarnaast uitten twee gouverneurs (van Irkoetsk en Tomsk) in de vorige weken openlijk kritiek op het functioneren van het ministerie van binnenlandse zaken dat in Rusland ook tot de veiligheidsinstituten wordt gerekend. Ook dit zou een teken aan de wand zijn. De verticale macht van de veiligheidsdiensten zou verzwakken.

Kommersant concludeert dat aan de vooravond van bijna alle verkiezingen de Russische veiligheidsmensen in grote stress raken: 'Alleen het perspectief van een min of meer vrije machtswissel alleen al brengt hen aan de rand van een zenuwinzinking'. Zo zou in 1996 de persoonlijke bodyguard van Jeltsin, mijnheer Korzjakov op het punt hebben gestaan om de verkiezingen af te lassen, ware het niet dat de oligarchen Jeltsin een beter alternatief boden om een democratische overwinning van de communisten te voorkomen.

Het rommelt continu binnen en tussen de veiligheidsinstituten. Zo was er rond 2003 een strijdt tussen de politieagenten en de veiligheidsdiensten. In 2005 ging het gerucht dat de bovengenoemde Tsjerkesov wel eens de plaats van FSB hoofd Patroesjev zou kunnen innemen. En nu Poetin de laatste maanden laat zien dat hij zonder veel moeite de een na de andere hoge functionaris kan vervangen lijkt het de sommige carrièrejagers in de diensten toe dat ze hun ellebogen moeten gebruiken om overeind te blijven in het gedrang om de voorste rijen.

Poetin benoemde Tsjerkesov maandag tot hoofd van een nieuw interdepartementair orgaan ter bestrijding van drugshandel. Dat zet hem volgens Gazeta op gelijke hoogte met Patroesjev die zo een interdepartementair orgaan leidt dat het terrorisme bestrijdt.

Andrej Gromov, een journalist van Ekspert, maakt zich niet druk om de recente ophef: 'Vroeger toen de echo's van die strijdt ergens vanuit de ingewanden van het machtssysteem vandaan te horen waren, scheen al dat zeer belangrijk en leek het alsof juist in die strijd de sleutel tot het begrijpen van al wat er in het land gebeurde besloten lag. Vandaag, echter, nu de waas van geheimzinnigheid iets is gaan liggen is het bijna overduidelijk dat er in die strijd bijna niets belangrijks, niets bepalends is.'

No comments: