10/24/07

Strafkolonie

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=817095
http://www.expert.ru/articles/2007/10/19/bunt/

Ekspert en Kommersant schrijven over een opstand in een strafkolonie voor minderjarigen in de Sverdlovsk regio. Twee van de jongens overleden alsmede één van de bewakers.

Ekspert concludeert dat het goed fout zit. De bewoners van de gevangenisstad Kirovorgada durven de straat niet meer op en de gouverneur feliciteert zijn veiligheidsdiensten met het bedwingen van een opstand van minderjarigen. Het artikel voorzien van een chronologische lijst van opstanden in jeugddetentiecentra stelt dat de agressie inde jeugddetentie de laatste jaren toeneemt. De jongeren verliezen hun besef van goed en kwaad en uiteindelijk komt de agressie opgedaan binnen de muren ook weer op straat terecht.

Mensenrechten ombudsman Loekin onderzocht een gevenagenisrel in de Koersk regio in 2005 en constateerde dat de jongeren te weinig te eten kregen, dat er geen sanitaire gelegenheden waren, dat er te weinig tijd was voor iedereen om zich te wassen, dat niet iedereen kleding een schoeisel kreeg en dat er geen voldoende lakens en dekens waren. Voorafgaand aan zijn bezoek, deze week, aan de strafkolonie in Sverdlovsk zei hij dat opvoedkolonies voor minderjarigen vaak verworden tot een volwaardige gevangenis waar het belangrijkste het uitzitten van de straf is. De jongeren krijgen zo het idee dat ze al een crimineel zijn en dat het enigste verschil met een volwassen misdadiger in hun leeftijd zit.

Een belangrijk aspect van het probleem zijn volgens Ekspert de secties voor discipline en orde (SDP). Ordediensten van gedetineerden worden door de administratie georganiseerd of oogluikend toegestaan. Uiteraard is dit niet overeenkomstig met de wet.

Een voormalige gedetineerde vertelde via zijn advocaat aan Kommersant dat er een massaal gevecht was uitgebroken nadat één van de leden van de ordedienst een telefoon in handen had gekregen. Het gevecht liep uit in een ongecoördineerde rel of uitbraakpoging. De jongeren zouden ook lijm en lak gesnoven hebben.

No comments: