10/24/07

Inflatie

http://www.expert.ru/articles/2007/10/18/produkt/
http://www.rg.ru/2007/10/20/perekupshiki.html
http://www.rg.ru/2007/10/16/fas.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=815839

Volgens gegevens van Rosstat steeg de prijs van voedselproducten in de Wolga regio's met 8 tot 10%. Ekspert keek in de winkels en schrijft dat melk en melkproducten 40 tot 50% duurder zijn geworden. Eieren en brood 20%. De regionale overheden bedenken van alles om de prijsstijgingen van voedselproducten te bedwingen. Ekspert suggereert dat de schrik er flink in zit. Aan de vooravond van de parlementsverkiezingen zouden de hoge prijzen voor melkproducten, eieren en brood die sociale onrust kunnen opwekken die de massa opeens anders zou kunnen doen stemmen.

In elke regio probeert de lokale overheid iets anders. In Samara is zoals in enkele ander regio's een moratorium op de prijs van melk ingesteld. In Oeljanovsk hebben supermarktketens een convenant getekend waarin zij een minimale prijsmarge afspreken voor melkproducten en eieren. In ruil worden de huurprijzen voor de winkelruimtes met 30% verlaagd. In Mordovija gaat de lokale overheid op de graanmarkt interveniëren met graanreserves en in Novosibirsk en Kemerovsk heeft men verschillende overheidsmarkten geopend waar gesubsidieerde basisproducten verkocht worden.

Namens de federale overheid is met name de Federale Antimonopolie Dienst actief. Premier Zoebkov maande hen vorige week hard op te treden tegen prijsafspraken. De FAS constateerde deze week al in tien regio's gevallen waarbij de prijzen van melk en melkproducten onrechtmatig verhoogd waren en heeft inmiddels ook de cijfers opgevraagd van de zeven grootste melkconcerns die samen 60% van de markt in handen hebben.

Rossiiskaja Gazeta noemt het voorbeeld van een melkfabriek in Brijansk die feitelijk monopolist in de eigen regio is. Binnen een week steeg de prijs van een liter melk van 18 tot 30 roebel. En terwijl de fabriek een liter melk aan de locale winkelketens verkoopt voor 26 roebel, verkoopt het dezelfde melk voor 16 roebel buiten de eigen regio. Nu is er in de provincie Brijansk een prijsplafond van 21,4 roebel ingesteld.

Een veelvoorkomende reactie is het met de vinger wijzen naar de speculanten en tussenpersonen. Rossiiskaja Gazeta schrijft een verhaal over een eenvoudige boer die zijn goedkope rammenas op de markt wil verkopen maar dat niet kan omdat alle plaatsen bezet zijn door speculanten. "Ze kopen tomaten voor 8 roebel en verkopen ze voor 15. Komkommers kopen ze voor 10 roebel en verkopen ze voor 20. " De krant laat ook een ambtenaar aan het woord die zegt dat de boer best een plek op de markt kan krijgen wanneer hij maar de juiste formulieren invult. Bovendien is het voor zo'n kleine boer onbegonnen werk om zijn producten zelf te verkopen. Hij kan zich beter aansluiten bij een coöperatief. Dan is het ook eenvoudiger om krediet te krijgen.

De sector zelf reageert ook. Russische Unie voor Melkproducenten alsmede die voor graanproducenten stuurden een brief naar premier Zoebkov met het dringende advies geen prijsplafonds in te stellen of de uitvoer van hun producenten naar andere regio's te verbieden. 'Voor het eerst sinds de Sovjet tijd is het houden van melkvee weer rendabel geworden en is er de basis gelegd voor Rusland om opnieuw een melk exporteur te worden.' Het instellen van prijsplafonds en handelsverboden zijn echter 'weer een poging om de sociale problemen van de bevolking op te lossen ten koste van het platteland.'

Veel factoren die leiden tot de prijsstijgingen zijn incidenteel zoals de benzineprijsstijgingen in de Moskou regio die veroorzaakt worden door preventief onderhoud in twee belangrijke olieverwerkingsfabrieken. Andere factoren zijn extern: De prijzen op wereldmarkt zijn het afgelopen jaar verdubbeld. Melkfabrieken storten zich daarom op de binnenlandse markt, waar er categorisch te weinig melk is. Een melkproducent uit Jekaterinenburg vertelt Kommersant dat hij zijn prijzen met 5 tot 10 procent heeft moeten verhogen omdat de melk zelf duurder ingekocht wordt bij de boeren maar ook de benzine en elektriciteitsprijzen stijgen. Hij noemt de prijsstijgingen een "vanzelfsprekend proces".

De sector krijgt steun van de minister van landbouw Gordejev die waarschuwt dat ondoordacht overheidsbeleid gevaarlijk kan zijn en zelfs de doelstellingen in de plannen voor de ontwikkeling van de landbouw tussen 2008 en 2012 kunnen verstoren. Hij denkt aan het opzetten van een register waarin de transacties en prijzen van producten van 'akker tot marktkraam' worden geregistreerd. Dit met name om inzichtelijk te maken wie in de keten wat verdient. De minister geeft toe dat er in de praktijk veel schimmige constructies voorkomen waarbij juridische rechtspersonen elkaar goederen doorverkopen en waarna de producten uiteindelijk voor een dubbele prijs op de markt terecht komen.

No comments: