9/10/07

Kort nieuws binnenland

In Smolensk blijkt een 78 jarige vrouw opeens eigenaresse te zijn van 6 grote winkelpanden. Tot schrik van de in de ruimtes gevestigde supermarkten – allen ketens uit Moskou – heeft ze meteen de huur verhoogt van 7 tot 50 dollar per vierkante meter.

Enkele jaren terug sloten de Moskouse ketens voordelige huurcontracten met de gemeente. Recent echter besloot iemand binnen de gemeente de panden te gaan veilen. Dit mag nadat er in een federale krant een aankondiging tot de tender gemaakt is. Dat de Moskovskii Komsomolets in Smolensk zeer beperkt gelezen wordt en dat het bericht verstopt zat tussen de aankondigingen van pop concerten is juridisch geen probleem. Alleen de advocaat van het vrouwtje was op de tender aanwezig, die overigens geheel volgens de regels verliep. Zo kocht zij de zeven winkelpanden voor een derde van de marktprijs. Met een jaar van de bovengenoemde huurprijzen heeft ze de aankoopsom al terugverdient.

De winkelketens zijn uiteraard verontwaardigd. Een Diksi supermarkt spendeerde al ettelijke miljoenen aan de verbouw van het pand. Moskouse advocaten zijn de zaak aan het uitzoeken. De burgemeester van Smolensk houdt zich op de vlakte. Wist hij ervan? Ook de 78 jarige vrouw wil niet met de pers praten.

Zolang de wet onduidelijk omschrijft hoe tenders aangekondigd moeten worden op zo een wijze dat alle belangstellenden geïnformeerd worden, kan dit in elke stad van Rusland gebeuren, waarschuwt Kommersant.

Er is nu een website waar kredietverstrekkers, ondernemers en ook particulieren kunnen controleren of de paspoorten die zij van een cliënt, partner of bekende mogen inzien wel geldig zijn. Het systeem dat via een website en email werkt zegt alleen of een paspoortnummer geldig, ongeldig of ingetrokken is.(bijv. na diefstal)Andere persoonlijke gegevens worden niet verspreidt.

Kommersant luidt de alarmbel over de situatie bij de bloedbanken. Ten eerste is de kwantiteit van reserve bloed ontoereikend in geval van ernstige calamiteiten . In de laatste jaren daalde het aantal donoren van 4 tot 1,8 miljoen. Ten tweede is de kwaliteit of te wel het risico op besmetting 500 tot 1000 maal zo groot als in ‘ontwikkelde landen’. Ten derde is de inkoop van bloed gedecentraliseerd geregeld wat leidt tot een bloeiende zwarte markt en een gebrek aan kwaliteitswaarborgen.

No comments: