8/6/07

Noordpool

http://www.rg.ru/2007/08/04/kanada-usa.html
http://www.rg.ru/2007/08/04/chilingarov.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=792832

De Noordpool expeditie wordt breed besproken in de internationale pers. De Russische kranten verkneukelen zich om wat zij bestempelen als westerse paniek over een legitiem en baanbrekend Russisch initiatief.

Uiteraard worden de meest extreme reacties breed uitgemeten. Zo is er Tom Casey, woordvoerder van Witte Huis in Washington, die zegt dat het hem niet kan schelen of er een metalen, een rubberen vlag of een bedlaken op de oceaanbodem ligt. Juridisch stelt het allemaal niets voor. De minister van buitenlandse zaken van Canada, Peter MacKay wordt betrapt op de uitspraak: ‘Het is niet langer de 15de eeuw. Je kan niet zo maar de wereld afreizen, vlaggen plaatsen en territorium claimen.

Lavrov’s kalme en zelfverzekerde antwoord doet nog een extra duit in het zakje nationale trots: ‘Het doel van de expeditie is niet het afbakenen van Russisch gebied maar het vinden van wetenschappelijke bewijs dat ons continentaal plat zich uitstrekt tot aan de Noordpool ’en ‘het diplomatische vraagstuk aan wie het continentale plat toebehoort zal uitsluitend besproken worden op basis van de internationale conventie over het zeerecht.’ Oftewel: Heren, Wij houden ons aan de regels van het spel. Waarom maakt u zo een ophef? Bent u soms met slechte kaarten bedeeld?

Rossiiskaja Gazeta verwoordt de situatie wat minder diplomatisch: ‘Er zal een compromis gesloten worden in de wandelgangen en we moeten ervoor zorgen dat onze belangen in die gesprekken vertegenwoordigd worden. Ik vul aan: De Russen vrezen een verdeelsleutel voor de Noordpool gefabriceerd door een door westerse landen gedomineerde internationale gemeenschap. Na deze expeditie hoopt het zelf wat hetere ijzers in het vuur te hebben.

Kommersant vermeldt dat Rusland al in 2001 een verzoek heeft ingediend bij de VN ter uitbreiding van de economische zone richting de Noordpool, maar dat dit verzoek werd afgewezen op grond van een gebrek aan bewijs. De expeditie is het logische gevolg van die afwijzing.

In een ander artikel interviewt Rossiisskaja Gazeta Artoer Tsjilingarov, de initiatiefnemer van de expeditie. Hij presenteert zich niet als bewuste geopoliticus maar als trotse avonturier: ‘Laat mijn collega’s uit ander landen dit eens proberen. En zelfs als het ze lukt dan ben ik nog steeds de eerste poolreiziger die op de bodem van de ijszee is geweest.’‘We zagen wat vissen, maar die waren niet echt groot.’ ‘Laat de diplomaten maar over de juridische aspecten praten’. Hij onderstreept dat de expeditie niet betaald wordt door de overheid maar door private ondernemers. Zo wordt een van de ijsbrekers gehuurd door een Zweedse magnaat die graag met de expeditie mee wilde. Dit met een prijskaartje van 100.000 euro per dag.

Kommersant wijst er op dat Tsjilingarov ondanks zijn avontuurlijke bravoure wel parlementslid is en lid van de Verenigd Rusland partij. Op de bodem van de Noordpool ligt niet alleen een Russische vlag maar ook wat merchandise van VR. ‘De hele expeditie is een fantastische PR stunt voor de partij’, zegt senator Margelov ongegeneerd.

No comments: