9/10/07

Politkovskaja

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=801338
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=801157
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=801455
http://www.rg.ru/2007/09/05/politkovskaya.html

Opheldering over de moord op Anna Politkovskaja leek plots nabij. Generaal Procureur Joeri Tsjaika maakte bekend dat er tien verdachten opgepakt waren en de volgende dag werd nog een naam genoemd. Deze elfde man Sergei Tsjadzjikoerbanov, een voormalige hoge pief in de georganiseerde misdaadbestrijding (ooit met veel tamtam veroordeeld voor het vervalsen van bewijs), zou de uitkijkposten tijdens de moord en het schaduwen voorafgaand aan de moord hebben verzorgd. Dit met behulp van enkele FSB agenten en een voormalig politieagent.

Hier ging het echter al meteen mis. Tsjadzjikoerbanov was immers nog niet gearresteerd. Was het wel in het belang van het onderzoek om zijn naam te noemen? Of werd hem de kans gegeven zijn sporen en dus het verband tussen de moord en de veiligheidsdiensten uit te wissen?

Rjagoezov
Er ging er nog meer mis. Eén verdachte had een sluitend alibi, twee anderen werden direct weer vrijgelaten en een vierde, een onderkolonel van de FSB Pavel Rjagoezov, bleek opeens op grond van een andere misdaad te zijn aangehouden. Kommersant geeft inzicht in de gebeurtenissen. Een rechtbank oordeelde dat de arrestatie van Rjagoezov op grond van de zaak Politkovskaja onrechtmatig was en dat hij vrijgelaten zou moeten worden. Waarschijnlijk was er zonder Tsjadzjikoerbanov geen zaak tegen Rjagoezov. De advocaten wachtten de hele nacht tevergeefs tot Rjagoezov uit de isoleercel zou worden gelaten. Dinsdag ochtends bleek er echter een andere aanklacht te zijn ingediend. Deze nieuwe aanklacht is gebaseerd op een zaak uit 2002 die toen ook al niet als bewezen werd geacht. Kommersant verwacht daarom dat Rjagoezov snel vrijkomt, ondanks de pogingen van de procureur om tijd te winnen

Ivanov
Woensdag worden enkele veranderingen in de samenstelling van het onderzoeksteam naar de moord op Anna Politkovskaja aangekondigd. Naast het bestaande team van Garibjan (dat het vertrouwen kent van de voormalige collega’s en de familie van Politkovskaja), komt er een tweede team. Beide teams komen onder leiding te staan van Sergei Ivanov, een zwaargewicht binnen de organisatie. Hij beheert o.a. ook de zaak over de moord op Centrale Bank manager Kozlov en de zaken tegen Joekos kopstukken Chodorkovskii en Lebedev. Ivanov is een protegé van procureur Joeri Tsjaika.

Blunders
Volgens Ivanov moet er geen politieke subtekst gezocht worden achter de inzet van het extra team en zijn supervisie op de zaak. Rossiiskaja Gazeta volgt die lijn: Er is simpelweg enorm geblunderd. Procureur Tsjaika was te vroeg met zijn persconferentie en hoewel hij slechts sprak over 10 anonieme verdachten stonden de advocaten van deze verdachten binnen een uur bij de pers met naam en toenaam te wapperen. De zaak viel vervolgens als een ‘kartonnen huis’ ineen. Een anonieme hoge veiligheidsdienstfunctionaris zegt over het onderzoeksteam: ‘Ze hebben de klok horen luiden maar weten niet waar de klepel hangt.’

Bastrykin
We zijn er nog niet. Zaterdag meldt kommersant dat Sergei Ivanov al na één dag weer uit zijn functie ontheven is. Inmiddels is de recherchedienst van de Generaal Procureur namenlijk een onafhankelijke afdeling geworden. (zie elders) De baas van deze nieuwe afdeling Aleksandr Bastrykin valt niet onder generaal procureur Tsjaika maar is direct benoemt door president Poetin. De onafhankelijkheid van zijn instituut benadrukkend, wil Bastrykin geen mannetje van Tsjaika op zo een belangrijke post. Ivanov wordt dus weggepromoveerd naar drugsbestrijding. Rossiiskaja Gazeta suggereert dat generaal procureur Tsjaika met de benoeming van woensdag Ivanov als zijn mannetje binnen de onderzoeksafdeling van Bastrykin wilde plaatsen.

Wanneer u na al deze duizelende verwikkelen iets van een soort van rode draad van mijn kant wil horen, zal ik u zeggen dat ik (nog)niet denk dat er sprake is van een bewuste doofpot. Onprofessionele blunders en getouwtrek over macht en posities hebben echter wel tot gevolg dat de zaak vertraging oploopt of zelfs niet volledig opgelost wordt.

No comments: