9/10/07

Kort nieuws internationaal

Rusland leent Indonesië een miljard dollar. In ruil bestelt Indonesië bij Rusland zes straaljagers, en een rits amfibievoertuigen en helikopters. De presidenten van beide landen waren het eens dat de wereld geen behoefte heeft aan militaire oplossingen voor problemen zoals terrorismedreiging en wapenwedlopen. In dit verband benadrukten ze samen de centrale rol van de VN en de Veiligheidsraad, en het diversiteitbeginsel binnen de internationale politiek. Het westen kan schamper lachen om Poetin’s uitspraken uit het adres van de unilaterale politiek van de VS. Elders is de boodschap aangekomen.

Vervolgens vloog de president naar Australië. Australië gaat uranium leveren voor Russische kerncentrales. Rusland mag het uranium straks ook gebruiken voor kerncentrales (voor energieopwekking) in derde landen. Deze samenwerking is een steun in de rug voor Poetin’s plan voor een internationaal centrum voor de verrijking van uranium. Een dergelijk centrum onder leiding van IAEA zou de noodzaak tot het ontwikkelen van eigen verrijkingsfaciliteiten voor een land als Iran kunnen verminderen. De Russen zouden goed geld kunnen verdienen door de bouw van kerncentrales.

In Sydney zei Poetin de APEC top in 2012 (Economisch samenwerkingsverband van landen rondom de stille oceaan) in Vladivostok te willen organiseren. Dat hij niet Moskou of Petersburg voorstelt toont de veelzijdige internationale oriëntatie van het huidige Rusland. Samenwerking met Azië is essentieel voor de ontwikkeling van Siberië. Naast een raam naar het westen in St. Petersburg straks een raam naar het oosten in Vladivostok. Zij die denken dat Rusland gedwongen is tussen Europa en Azië te kiezen mogen hier nog eens over nadenken.

Mijn favoriete Duitse Rusland expert Aleksandr Rahr werd geïnterviewd door Ekspert Siberie. Hij onderkent dat de relatie tussen Europa en Rusland pieken en dalen kent. Tijdens periodes van goede verstandhouding is het belangrijk de juiste samenwerkingsverbanden te smeden die de dialoog door de mindere periodes heen kunnen helpen. Ook wijst hij de Russen erop dat de meerderheid van de Europese elite niet in staat is veel afstand te nemen van de VS. De Russen hoeven daar niet op te wachten. Europa heeft zelf weinig tactisch denkvermogen, is conservatief en riskeert te veranderen in ‘een museum van democratische waarden’. Ondanks deze kritiek op eigen haard doet Rusland er volgens Rahr goed aan het meest nauwe partnerschap of verbond met de EU te sluiten. Wellicht denkt hij dat wanneer wij Europeanen eens niet zo uit de hoogte zouden doen en wat bereidheid tot zelfreflectie zouden tonen, de Russen zich een stuk gemakkelijker zouden voelen in ons gezelschap.

Rossiiskaja Gazeta kopt ‘de EU vreest Gazprom’. Het artikel gaat over een artikel in de Financial Times waarin staat dat de EU een wet voorbereidt die Gazprom uit Europa moet weren. Dit als reactie op het aangekondigde Russische verbod op buitenlandse meerderheidsbelangen in strategische sectoren. Gazprom en de Russische overheid zouden zich beraden over ‘de afwijzing van Europa'. Onze Neelie Kroes zou volgens RG zelfs gezegd hebben dat Gazprom niet zou mogen meedoen aan de bouw van de Nordstream pijpleiding over de bodem van de zee van Rusland naar Duitsland.

No comments: