8/6/07

Staking

http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=791842
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=791619
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=791241

Een paar honderd werknemers van de Avtovaz autofabriek in Toljatti hebben op 1 augustus door hun werk neer te leggen geprobeerd de productielijn van de fabriek te doen stoppen. Het resultaat beperkte zich tot 30 half gefabriceerde auto’s. Een achterstand die eenvoudig ingehaald kan worden in de fabriek waar per etmaal 2700 nieuwe auto’s de lopende band afrijden. Omdat de fabriek een van de vlagschepen is van de Russische industrie en mede bepalend is voor de lokale politiek in Samara, krijgt de staking veel aandacht in de media.

Er zijn tegenstrijdige berichten over het aantal stakers. Het management spreekt over ongeveer 100 werknemers. De organisatoren zeggen dat in productiehal 45/2 alleen al 500 werknemers het werk neerlegden. De fabriek heeft ruim 100.000 mensen in dienst. Toch is de organisatie tevreden: ‘We hebben laten zien dat we in staat zijn tot een georganiseerde actie. Vanaf nu zal het management op geloofwaardigere wijze concessies moeten maken aan het collectief.’

De alternatieve vakbond ‘eenheid’ eist een verhoging van het loon tot 25.000 roebel (710 euro) per maand. Nu krijgen de arbeiders ongeveer 14.000 roebel (400 euro). Naast deze alternatieve is er een andere meer officiële vakbond. Dmitrii Politsemako, lokaal parlementariër voor de politieke partij Rechtvaardig Rusland zegt dat het management beide vakbonden tegen elkaar uitspeelt. Terwijl vakbond nummer 1 de kolen uit het vuur haalt met gevaar op ontslag, krijgt vakbond nummer twee enkele maanden later een gematigde loonsverhoging.

Sommige analisten zien een wijder politiek spel. Verenigd Rusland zou in de managing director van Avtovaz de nieuwe burgemeester van Toljatti zien. Rechtvaardig Rusland en Politsemako zouden daarom voordeel hebben bij het in diskrediet brengen van het management. Politsemako zegt dat RR niets met de staking te maken maar hij is wel bereid is de stakers goede raad te geven en hen een hard onder riem te steken.

De lokale overheid van de Samara regio wil zich niet met de zaak bemoeien. Zij vinden dat een privaat bedrijf de eigen problemen op moet lossen. Dit mede omdat de overheid vreest een mogelijke loonsverhoging uit het regionale budget te moeten betalen. ‘Laat ‘Rosoboronexport’ (holding van fabrieken uit voormalig militair industrieel complex, waartoe ook Avtovaz behoort) maar aan tafel gaan zitten.’ Tegelijk waarschuwt de overheid bij monde een persvoorlichter wel dat wanneer de levensstandaard van de werknemers niet omhoog gaat er een serieus probleem dreigt. De stakers krijgen ook een goede raad. Vraag de volgende keer om een wat realistischere loonsverhoging.

In de dagen voorafgaand aan de staking was er druk op de organisatoren. Eén van hen, Anton Vetsjkoen – zijn mobiele nummer staat op de pamfletten – werd voor drie dagen in de cel na ‘het zich verzetten tegen de politie tijdens een wegcontrole.’ Ook werd er in Moskou een gehele druk van de krant ‘de arbeidersdemocratie’ in beslag genomen. In deze editie stonden artikelen geschreven door arbeiders uit andere steden over de situatie bij Avtovaz. Er wordt nader gekeken of er geen extremistische uitspraken in staan.

No comments: