8/6/07

Volkshuisvesting

http://www.rg.ru/2007/08/04/zhilie.html
http://www.kommersant.ru/doc.aspx?DocsID=791078

Rosstat presenteerde nieuwe groeicijfers voor de bouwsector. Dit halfjaar werd er 21,2 miljoen vierkante meter gebouwd, een groei van 134 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2006. Met de verkiezingen in aantocht is het de vraag of deze groei toegewezen kan worden aan het nationale project voor de volkhuisvesting, een van de speerpunten van het regeringsbeleid en persoonlijke taak van mogelijke presidentskandidaat Medvedev.

Kommersant grapt in de titel van hun artikel: het nationaal project ‘met eigen handen’. De helft van de 21 miljoen m2 is immers gebouwd in opdracht van private personen. De groei wordt ook toegewezen aan de warme winter, een significante stijging van de hypotheekverstrekking een algemene toename van investeringen in de bouwsector. Het national project heeft weinig met de groei van doen, aldus Kommersant en Rossiiiskaja Gazeta. De kranten tekenen daarbij wel aan dat veel van de juridische- en beleidaanpassingen in het kader van het nationale project voor volkshuisvesting nog in werking moeten treden.

Interessant zijn ook de regionale verschillen. Zo doet de Moskou regio rondom de stad het veel beter dan Moskou stad zelf. Nieuwbouw in de regio groeide met 41,4% tegenover 0,3% in de stad zelf. Met deze trend zal er volgend jaar voor het eerst meer in de regio dan in de stad gebouwd worden.

De verschillen zijn elders nog groter. Rossiiskaja Gazeta merkt op dat in 10 leidende regio’s - waaronder de beide Moskou’s, Sint Petersburg en Tatarstan - meer wordt gebouwd dan in de overige 75 regio’s bij elkaar. In Kamtsjatka daalde de nieuwbouw met 70%, in de Brijansk regio met 25%, in de Ivanovsk regio met 22%.

Stagnatie komt volgens de experts niet zozeer door een gebrek aan bouwmaterialen maar een gebrek aan gekwalificeerd personeel, zowel ingenieurs als bouwvakkers. Viktor Zabelin, president van de Russische Unie voor Bouwbedrijven, roept zijn leden op om als bedrijf zelf geld te reserveren voor de opleiding van personeel. De kwalificatie van personeel is ook een belangrijk punt in de gedragscode die zijn organisatie recentelijk opstelde voor bouwbedrijven.

No comments: